Ultimul cartuș pentru Stefano Coletti

Ultimul cartuș pentru Stefano Coletti

Veteranul monegasc și-a luat adio de la seria GP2 printr-o victorie, după atâția ani în care a fost garanția spectacolului prin stilul agresiv și lipsit de menajamente. Felipe Nasr promovează în F1, dar a pierdut și titlul neoficial de vicecampion în urma unei bătălii fantastice de la distanță cu Stoffel Vandoorne.

Luca Filippi, aflat în cabina de comentariu, este pilotul cu cele mai multe prezențe în seria GP2 (2006-2012). Întrebat cine a fost cel mai bun pilot pe care l-a întâlnit pe pistele acestui campionat, a replicat imediat cu numele lui Nico Hulkenberg. De la încoronarea germanului la debut în 2009, titlul categoriei a fost obținut mereu de piloți experimentați, aflați cel puțin în al patrulea sezon. Tot la o victorie a experienței am asistat și astăzi, după o prestație fără greșeală din partea lui Stefano Coletti, care a anunțat pe podium că a fost ultima sa cursă în GP2.

Cărțile s-au amestecat în primul tur, cu Nasr și Marciello progresând câte trei poziții față de grilă și cu eliminarea campionului Jolyon Palmer pe greșeală personală în virajul 9. În urma lui Coletti se aflau așadar Nasr, Pic, Cecotto, Richelmi, Evans, Vandoorne și Marciello. Felipe Nasr recupera astfel poziția secundă la general pentur un punct în detrimentul lui Stoffel Vandoorne, care rula într-un ritm comparabil cu Evans și n-avea posibilitatea de a progresa.

Însă regulamentul sportiv oferă o fantastică oportunitate de a aduna puncte suplimentare prin obținerea celui mai rapid tur, iar Stoffel Vandoorne era conștient de asta, lăsând un spațiu pentru a putea forța. În turul al 16-lea, un timp de 1’52″0 i-a oferit cele două puncte care-l aduceau în fața lui Nasr, brazilianul fiind imediat notificat prin radio că trebuie să dea replica. Tentativele lui Nasr au fost sortite eșecului, însă ajutorul putea veni de la Stefano Coletti, care mergea all in în ultima sa cursă și a încercat un tur senzațional în penultima parcurgere a traseului, însă uzura pe ultimul sector de tracțiune l-a oprit.

Ierarhia în top 10 s-a păstrat, anost, până în turul al 19-lea, când Cecotto a început să dea semne de oboseală. Richelmi și Evans au trecut de pilotul din Venezuela, monegascul printr-o manevră controversată de tăiere a unei șicane, iar în penultimul tur și Vandoorne l-a surclasat pe Cecotto, betonându-și astfel locul secund în raport cu Nasr. Brazilianul s-a dovedit încă o dată că este un specialist al starturilor, însă nu a putut să-i dea replica lui Coletti pentru victoria atât de necesară.

De altfel, mașina Racing Engineering a fost mereu în formă bună pe Yas Marina, oferindu-i astăzi cel mai frumos cadou de despărțire lui Coletti. Arthur Pic a completat podiumul, dovedind iar constanța sa deosebită în sezonul de debut. Luca Filippi a scos în evidență faptul că, de la Hulkenberg încoace, n-am mai avut un an cu debutanți atât de buni, Pic fiind foarte bun, deși în umbra lui Vandoorne și Marciello.

Jolyon Palmer a dat de necazuri după ce nu mai putea pierde titlul și nu ne-a lămurit încotro va merge la anul. Contingentul monegasc format din Coletti și Richelmi va părăsi seria, însă singurul absolvent al promoției 2014 care a fost confirmat în Formula 1 este Felipe Nasr, pilot Sauber în 2015. Vom arunca o privire de ansamblu asupra sezonului într-un articol separat, iar deceniul de GP2 va fi marcat de o retrospectivă amplă a numelor ce au ajuns să ne încânte în cursele de Formula 1, finalitate și miraj al tuturor celor ce aleargă în această anticameră.