Dakar – ziua 8 și ziua 9

Dakar – ziua 8 și ziua 9

Ziua a opta a Dakar-ului a însemnat parcurgerea rutei de Uyuni la Iquique pentru clasa auto și camioane și în sens invers pentru motociclete și quad. Luni piloții au concurat pe același traseul al zilei precedente dar în sens contrar.

Ziua 8

A opta zi a Raliului Dakar a adus prima victorie pentru Pablo Quintanilla, dar Marc Coma rămâne la conducerea clasamentului moto. Joan Barreda pierde 4 ore pe traseu și cade în clasamentul general, șansele sale la câștigarea Raliului Dakar diminuându-se cu fiecare minut pierdut pe probă. Pederro Garcia obține al doilea timp al zilei, la numai 11 secunde față de timpul de referință, iar slovacul Svitko încheie podiumul , dominat de riderii KTM. Mani Gyenes pierde prima poziție din clasamentul clasei maraton în fața suedezului Berglund

La doar 19 ani, Jeremias González Ferioli obține victoria la clasa quad, devansându-l pe Ignacio Casale, acesta din urmă trecând pe prima poziție în clasamentul general.

Al-Rajhi trece în contul Toyota o primă victorie și se apropie de Al-Attiyah la 18 minute. Orlando Terranova termină proba cu al doilea timp și își consolidează poziția secundă în clasamentul general.

La categoria camioanelor, Nikolaev si-a revenit după ziua a 7-a și a readus Kamaz–ul său pe prima treaptă a podiumului etapei, fiind urmat de olandezul de Rooy (Iveco) și Karginov (Kamaz)

Ziua 9

Nani Roma își adjudecă prima victorie de probă specială de la această ediție a Dakar-ului, demonstrând că ar fi putut fi pe primele locuri dacă nu era acel rezultat dezastruos după prima zi. Spaniolul a fost mai rapid decât Al-Attiyah cu mai bine de 6 minute. Totuși, qatarezul și-a mărit avansul față de urmăritori, fapt pentru care acesta poate pierde victoria numai în cazul unui abandon, sau a unor probleme de ordin tehnic.

În clasamentul moto, Honda obține primul 1-2 de la acastă ediție prin Rodriguez și Goncalves, acesta din urmă reducând handicapul din clasamentul general față de Marc Coma la 5m28s. Francezul Pain închide topul 10 al clasamentului general după această etapă, fiind singurul rider cu motocicletă Yamaha din primii 10.

Mardeev recuperează pe a doua jumătate a probei și îl devansează pe conaționalul său, Nikolaev, cu un minut și jumătate. Nikolaev urcă o poziție, iar de Rooy urcă 4 poziții până pe 10 în clasamentul general.