GP2 R2 Bahrain: prima victorie pentru Haryanto

GP2 R2 Bahrain: prima victorie pentru Haryanto

Rio Haryanto continuă tradiția efervescenței târzii în GP2 și, la fel ca Felipe Nasr, a suferit declicul odată cu prima sa victorie. Robert Vișoiu a fost mereu în zona punctelor, în ciuda uzurii pronunțate a pneurilor pe final.

Prima linie pe grila inversată era compusă din Julian Leal și Nathanael Berthon, doi piloți ce adesea au clacat sub presiune. Din acest motiv, componenții liniei secunde aveau o bună șansă (Evans și Vișoiu), iar amenințarea venea din spate pentru aceștia, de la echipierii ART și Racing Engineering.

La start, Leal a plecat bine și a rămas lider, în timp ce Berthon a căzut pe locul 8. În spatele columbianului s-a poziționat Evans, urmat de performerii plecării din grilă, Haryanto și Negrao. Vișoiu se afla pe locul al cincilea, în fața perechii ART. Negrao a început să piardă teren, fiind urmat de Leal și Evans la capitolul uzură accentuată. Însă a-l depăși pe Leal s-a dovedit cheia cursei, Haryanto reușind să execute perfect manevra în turul 7, folosindu-se apoi de baricada columbianului pentru a-și crea un ecart liniștitor.

Robert Vișoiu a trecut de Evans în turul 8 și de Leal în turul 9, ajungând pe locul secund. Cele două victime ale sale s-au atins apoi, Evans suferind o pană, iar Leal pierzând alte poziții în fața lui Matsushita, Vandoorne și Rossi. Pentru Vișoiu, problemele legate de gestiunea uzurii au început să se simtă în turul 13, când Matsushita l-a surclasat în virajul 4. Două tururi mai târziu, și Vandoorne a trecut în primul viraj de român, fiind urmat de Rossi la câteva sute de metri distanță.

Leal și Berthon, obișnuiți cu gumele Pirelli, au avut un ritm lent intenționat la început de cursă, apoi s-au bucurat de avantaj pe final, trecând și ei de român. Berthon a avut resurse pentru a termina chiar al treilea, în spatele intangibilului Haryanto și a lui Vandoorne, care adună o zestre foarte solidă de puncte în Bahrain. Rossi a sosit al patrulea, în fața lui Leal și Matsushita, iar Vișoiu a reușit să salveze un loc 7 după un duel aprig pe final cu Negrao.

Rio Haryanto a avut o carieră așezată în monoposturi. După doi ani cu victorii ocazionale în GP3 (2010-11), a urcat în GP2 cu Carlin. Schimbarea de echipă i-a făcut bine, iar în 2013 la Campos a terminat al doilea la Silverstone. Anul trecut a mers pentru Caterham și nu prea s-a văzut, iar acum a revenit la Campos, într-o pereche solidă cu Arthur Pic. Sperăm ca prima victorie a indonezianului să producă același efect ca la Felipe Nasr anul trecut și alte succese să urmeze, poate chiar în etapa viitoare, la Barcelona.

Pentru analiza detaliată a prestației românilor din acest weekend, în frunte cu Robert Vișoiu, vă invităm să parcurgeți materialul următor.