WRC Argentina – Un mini Dakar

WRC Argentina – Un mini Dakar

Pietriș este cuvântul cheie în Raliul Argentinei, din weekend-ul ce vine. Similaritățile cu rally-raid-ul Dakar, disputat de câțiva ani în America de Sud nu sunt întâmplătoare, rata abandonurilor fiind prognozată ca ridicată.

12 probe speciale acoperind 354,7 km pe traseu, cu un maraton total de 1641,5 km, raliul se va disputa în provincia Cordoba din NV-ul țării, loc în care se desfășoară din 1984. Raliul cere suspensii puternice și gardă ridicată și se vor folosi compoziții hard și soft pentru pneuri. Caracteristice sunt probele lungi și obositoare prin munți și zone de podiș, multe din ele fiind duble, mergându-se și în sens invers mai târziu – lucru care duce la degradarea suprafeței și crearea de șanțuri. În cazul în care plouă, pericolul de torente este destul de ridicat. Trasee largi, de mare viteză și drumuri strâmte de munte cu aderență redusă, creează condiții care solicită limitele mecanice ale mașinii și abilitățile fizice și mentale ale piloților. Starul evenimentului este speciala El Cóndor, care va fi rulată în ambele sensuri duminică printr-un peisaj asemănat de multe ori cu cel selenar.

Etapa sud-americană vine cu o triplă oportunitate pentru campionul în exercițiu. Ogier poate egala recordul lui Loeb de 6 victorii consecutive și cu această ocazie ar propulsa Franța în vârful ierarhiei țărilor cu cele mai multe victorii WRC, egalând Finlanda (172 victorii). O posibilă victorie în Argentina i-ar completa și palmaresul, manșa aceasta fiind singura din calendar unde francezul nu a învins încă.