F3 Pau: weekend aproape perfect pentru Jake Dennis

F3 Pau: weekend aproape perfect pentru Jake Dennis

Văzut printre favoriți, britanicul de la Prema a început ezitant sezonul, dar s-a descătușat în calificările cele mai importante ale anului. Pe traseul stradal unde un pole e mai important ca la Monaco, Dennis a plecat primul în toate cele trei curse, câștigând două.

La Monaco e crucial să pleci din pole. Însă în Formula 1 mai ai o șansă de a schimba ceva prin strategia intrărilor la boxe. La Macau e la fel de important, dar lungile linii drepte oferă câte o șansă de depășire. La Pau n-ai parte de niciun asemenea avantaj, într-o cursă-sprint aproape rezolvată dacă ai trecut primul pe sub podul Oscar. Formula 3 vine la Pau ca și eveniment-vedetă, nu ca și cursă suport pentru alte serii de renume.

Turul scurt și șansele mari de accident fac ca an de an plutonul să fie împărțit în două grupe de calificare. Apoi se compară timpii liderilor din cele două grupe și se stabilește cine pleacă din pole. Acesta a fost de fiecare dată Jake Dennis, trezit parcă din letargia cu care începuse cel de-al doilea sezon de F3. Lângă el, speranțele franceze au fost extrapolate către monegascul Charles Leclerc, iar Giovinazzi și Gunther au făcut ca primii patru să fie aceiași în toate cele trei curse.

Marele perdant al sesiunilor a fost tocmai câștigătorul de anul trecut al Pau Grand Prix și marele favorit al sezonului, Felix Rosenqvist. Van Amersfoort n-a mai contat doar prin Leclerc, de această dată Lorandi și Arjun Maini venind în top 10. Un accident în calificări, soldat cu încheietura ruptă, a pus capăt weekendului pentru Pietro Fittipaldi.

Prima cursă a fost la discreția lui Dennis, care a negociat bine startul și cele două neutralizări pricinuite de Boccolacci și Beretta pentru a-și trece în cont, în sfârșit, prima victorie în Formula 3 europeană. Liderul nu s-a putut distanța de Giovinazzi, însă italianul era precaut, din postura de lider la general, nefiind dispus să riște nimic atâta timp cât rivalii săi erau în spate. Leclerc a terminat al treilea, în fața lui Gunther și Alex Albon. Alessio Lorandi a punctat și el în premieră printr-un loc 6, urmat de Jensen, Russell, Stroll și Maisano. Rosenqvist nu a putut încheia mai sus de locul 14.

A doua alergare de sâmbătă a adus o nouă victorie facilă pentru Dennis, care a profitat de startul bun al lui Max Gunther. Germanul s-a plasat ca o baricadă pentru pluton, frustrându-l pe Charles Leclerc. Abia la al treilea restart, Leclerc a găsit o cale magistrală de a trece de pilotul Mucke, însă Dennis era deja prea departe. Giovinazzi a profitat și el de trasa largă a lui Gunther și s-a insinuat, iar germanul s-a oprit în parapet. Astfel, după două curse, meci egal între Leclerc și Giovinazzi, ambii fiind din nou bucuroși să-l devanseze pe Rosenqvist, sosit al cincilea, în spatele lui Arjun Maini. În puncte au mai sosit Russell, Albon, Pommer, MacLeod și Stroll.

Dacă într-un weekend obișnuit de Formula 3 nu există vreo diferență între cele trei manșe, la Pau avem o situație mai specială, cursa finală a weekendului, programată duminică, fiind continuatoarea tradiției Grand Prix de Pau. Anul trecut, Rosenqvist a triumfat într-un an gri pentru el în rest, însă acum Jake Dennis era pregătit să aplice zicala il y a pas deux sans trois.

Aceiași patru piloți au pornit în fruntea cursei, Dennis fiind urmat de Giovinazzi, Gunther și Leclerc. Italianul a aplicat aceeași presiune fără riscuri excesive, însă de această dată a dat rezultate, de vreme ce pe final de cursă Jake Dennis a fost constrâns la abandon după ce și-a avariat un braț al suspensiei atacând prea violent bordurile. Astfel, Giovinazzi și-a trecut în cont prestigioasa victorie și l-a mai distanțat pe Leclerc, care iar nu a găsit o cale de a trece de Gunther. Germanul a reușit, în sfârșit, să urce pe podium, după ce a fost mereu la bătaie în weekendul francez.

Ceva mai în spate, Lance Stroll a efectuat o frumoasă recuperare, dovedind că piloții înzestrați găsesc o cale de a depăși în cele mai dificile condiții. După start, era al zecelea, pe fondul unei inexactități. La final, Stroll a ajuns al patrulea, urmat de Maini, Rosenqvist și Lorandi. Astfel, echipa olandeză van Amersfoort a adus toate cele trei mașini în top 7 pentru prima oară în 2015 și devine principala rivală a celor de la Prema, de vreme ce Jagonya Ayam with Carlin și Mucke contează cu un singur pilot momentan: Giovinazzi, respectiv Gunther. Ultimele puncte le-au revenit lui Russell, Jensen și Ferrucci.

La general, Giovinazzi a făcut o bună operațiune la Pau, punctând mai bine decât rivalii săi. Italianul are acum 164 puncte, fiind urmat de Leclerc (149) și Rosenqvist (110). Jake Dennis se apropie grație celor două victorii (96), iar Gunther urcă pe poziția a cincea (64). După ce n-au punctat în primele șase curse, Lorandi și Maini încep să se vadă și ei, iar Sam MacLeod s-a desprins și el de la cota 0 la Pau.

Următoarea etapă va avea loc peste două săptămâni, Formula 3 venind după o pauză de mulți ani la Monza, alături de seria italiană de GT-uri.