Formula 1: Starea lui Jules Bianchi e „stagnantă”

Formula 1: Starea lui Jules Bianchi e „stagnantă”

Cursa de duminică a Marelui Premiu al Principatului Monaco va marca trecerea unui an de când Jules Bianchi a acumulat primele și singurele puncte câștigate de echipa Marussia în peste cinci ani de existență în Formula 1.

Soarta a fost însă nemiloasă cu tânărul francez, iar ciudatul accident ce a avut loc în luna octombrie în cursa de la Suzuka l-a lăsat neajutorat și în comă, luptându-se pentru propria viață. Bianchi a suferit leziuni serioase la nivelul creierului după ce mașina sa a alunecat în afara pistei și a suferit o coliziune cu un tractor de recuperare aflat într-un loc nepotrivit. El a petrecut două luni internat la un centru medical din Yokkaichi, în apropierea circuitului, ca apoi să fie transferat în Nisa. Deși nu se mai află într-o comă indusă, starea lui Bianchi este una critică.

Tristețea generată de nefericita situație în care francezul se află se resimte în acest weekend la 20 de kilometri distanță de orașul său natal, pe circuitul de la Monaco. Cei din echipa Marussia poartă în acest weekend brățări în onoarea lui Bianchi, iar cea mai fericită zi din istoria echipei, la care el a contribuit decisiv în urmă cu un an, este umbrită de amintirea celei mai negre dintre acestea.

Vorbind cu presa franceză, Philippe, tatăl lui Jules, a ținut să precizeze că situația în care fostul pilot se află este una „stagnantă” și că viitorul poate fi unul nedorit. „Situația este stagnantă, iar progresul neurologic al lui Jules nu este cel pe care ni l-am fi dorit,” a spus acesta.

„Faptul că-l vedem luptând dă o mare speranță celor dragi și este important pentru noi. Cât timp există viață, există speranță, deși după o vreme deja devine vorba despre așteptarea unui miracol. Fiecare zi este dificilă. În fiecare zi, când ne trezim, telefonul este lângă noi. Mereu după ce ne trezim ne gândim la viața lui Jules.”

„Ne gândim însă și la moarte. Trebuie să ne gândim și la lucrul acesta pentru că suntem într-o situație în care știm că se pot întâmpla multe. E teribil. Cred că fiecare dintre noi a încetat să trăiască în ziua aceea, pe 5 octombrie. E ceva la ce nu te aștepți niciodată. Să stea într-un pat de spital nu este ceea ce ar vrea Jules. Nu este nici viața dorită de el, nici cea dorită de noi, dar trebuie să ne păstrăm speranța.”

Bianchi a acumulat singurele puncte din Formula 1 pentru echipa Marussia atunci când s-a clasat pe locul al 9-lea în Marele Premiu al Principatului Monaco anul trecut.