GP2 R2 Monaco: Stanaway la prima victorie

GP2 R2 Monaco: Stanaway la prima victorie

Neozeelandezul Richie Stanaway a plecat mai bine decât polemanul Marciello și a parcurs 30 de tururi liniștite pentru prima sa victorie în GP2 și totodată prima pentru StatusGP. Podiumul a fost o premieră și pentru Sirotkin.

Foarte rapid în antrenamente, Stanaway n-a putut converti ritmul bun pe uscat într-o poziție avantajoasă pe grilă în condiții de pistă umedă. Victoria sa de astăzi se datorează în mare măsură prestației excelente de ieri, când a progresat de pe 14 până pe 7, asigurându-și astfel un loc în prima linie pe grila inversată a cursei secunde. Restul l-a făcut Marciello, care a compensat startul bun de ieri cu patinajul excesiv de astăzi. Stanaway s-a instalat la conducere și n-a avut nicio problemă în a parcurge cele 30 de tururi în postura de lider, Marciello fiind mai preocupat de insistențele lui Sirotkin din spate.

Pilotul Rapax l-a devansat pe Julian Leal la start și a bifat primul său podium în categorie în doar a șasea sa cursă. Robert Vișoiu n-a putut emula progresul coechipierului său, clasându-se pe poziția a 13-a după ce plecase de pe 15. Revenind la cei ce au punctat, artizanul spectacolului a fost din nou Sergio Canamasas, singurul din top 8 care s-a aventurat să depășească. Julian Leal i-a fost victimă într-o manevră pe care catalanul a mai executat-o cu aceeași determinare și ieri, pe frânare în Sainte Devote.

În spatele lui Leal au terminat Arthur Pic, Alex Rossi și Stoffel Vandoorne, însă belgianul a câștigat disputa pentru cel mai rapid tur și și-a trecut în cont cele două puncte suplimentare. Astfel, strict simbolic, l-a mai distanțat cu o unitate pe americanul Rossi, ecartul fiind deja imens.

Momentul fierbinte al cursei a fost accidentul dintre Jordan King și Pierre Gasly, englezul decolând pe frânarea de la ieșirea din tunel. Mașina DAMS a rezistat impactului, iar Gasly a terminat încă o dată „de mânuță” cu coechipierul Alex Lynn, pe locurile 10 și 11. Aceeași recoltă nulă de puncte au realizat-o și alți piloți cu pretenții, precum Mitch Evans (din nou probleme în turul de formare, ca la Barcelona) și Ryo Haryanto (trimis în glisiere de haoticul Norman Nato). Ce diferență între Nato, cel ce se impunea acum 12 luni în Principat în Formula Renault 3.5 și colecționarul de penalizări din GP2!

Vandoorne ajunge la 114 puncte, fiind urmat de Rossi (70) și Haryanto (49). Urmează grupul strâns format din Evans (28), Lynn (25), Leal (24), Canamasas (23), Stanaway (22), Sirotkin (20) și Pic (19). Seria GP2 face o pauză de patru săptămâni, cât F1 vizitează Canada, revenind în Austria pe 20-21 iunie. Între timp, se așteaptă o soluționare a problemei legate de dispariția etapei germane, rațiunile logistice favorizând ideea unui nou weekend în Bahrain spre finele sezonului, aproape de runda din Abu Dhabi.