Weekendul românilor: Robert Vișoiu la Monaco

Weekendul românilor: Robert Vișoiu la Monaco

După una caldă în deșertul din Bahrain și una rece la Barcelona, Robert a revenit în Principat după trei ani cu mari speranțe.

Pilotul argeșean a petrecut ultimii trei ani în seria GP3, însă doar în prima stagiune cu Jenzer a apucat să ruleze pe străzile din Monte Carlo, înainte ca organizatorii să elimine această serie-suport din programul weekendului monegasc. În 2012, era abia al doilea său weekend, iar calificările n-au decurs prea bine (P18/26). În prima cursă, românul a progresat patru poziții, apoi alte patru în cea de-a doua, însă punctele erau prea departe după o asemenea poziție pe grilă.

Cam același lucru s-a întâmplat și la prima venire a lui Vișoiu la Monaco în seria superioară, GP2. Antrenamentele, desfășurate pe uscat, l-au regăsit pe român pe poziția a 19-a, la jumătate de secundă și șapte locuri de coechipierul Sirotkin. În calificări a venit ploaia, iar Robert nu a reușit să prindă vreun tur curat și s-a clasat pe ultimul loc în grupa A. Uscarea pistei în sesiunea grupei B a rezolvat și dilema P25 sau P26 pe grilă, Vișoiu fiind nevoit să închidă plutonul în turul de formare.

Startul primei curse i-ar fi putut aduce câteva poziții gratuite, după ce o serie de piloți au calat pe grilă. Însă apariția steagului roșu le-a permis acestora să-și reia locurile, doar cel vinovat pentru reacția în lanț (Gasly) fiind trimis pe linia boxelor. Fie că a fost o strategie prestabilită sau un impuls de moment, Vișoiu a luat decizia de a ocoli apexul primului viraj Sainte Devote la start, evitând astfel un posibil acroșaj. Penalizarea de cinci secunde a fost surprinzător de ușoară, însă tot l-a făcut să piardă trei poziții (de pe 12 pe 15) la finele manșei. Între timp, Sirotkin ne arăta partea plină a paharului în garajul Rapax, având grijă să aducă mașina avariată pe poziția a cincea.

Cursa secundă, fără opriri la boxe, a adus nota obișnuită de frustrare pentru majoritatea celor nevoiți să ruleze în șir indian. În această situație s-a aflat și Robert, care a avut norocul să treacă la start de austriacul René Binder, o adevărată șicană mobilă în a doua alergare din Principat. Ulterior, românul a mai câștigat o poziție în urma accidentului soldat cu decolarea lui Jordan King, însă monopostul agresat al lui Pierre Gasly a rezistat miraculos în fața lui Vișoiu. Sirotkin a obținut primul său podium în GP2 și alte 10 puncte, devansându-l pe Robert la general (20-12).

Așadar, după ce s-a plasat ultimul pe grilă, orice șansă la puncte în două curse pe uscat se năruise pentru pilotul nostru, de vreme ce nici măcar jumătate de duzină de piloți mult prea agresivi nu puteau elimina atât de mulți adversari pentru a-l promova 16 poziții pe Robert.