DAMS pierde teren în formulele inferioare

DAMS pierde teren în formulele inferioare

Anul trecut vorbeam despre o dominație totală a celor de la DAMS în ambele anticamere ale Formulei 1. Francezii s-au pornit mai greu în 2015, însă (aproape) toți piloții lor sunt debutanți în categorie.

GP2 după 3 etape (Bahrain, Spania, Monaco):

  • 2014: P1 la echipe cu 135p, Jolyon Palmer lider (87p), Leal P3 (48p);
  • 2015: P4 la echipe cu 41p, liderul ART Grand Prix are 121. Debutantul Lynn P5 (25p), Gasly P12 (16p), ecart abisal față de Vandoorne (114p).

DAMS a adunat toate aceste puncte într-o singură etapă, cea de la Barcelona. La Sakhir au fost probleme de uzură și accidentul provocat de Nato, iar la Monaco cei doi s-au calificat slab și n-au putut progresa. Însă potențialul există, iar o recoltă de 41p/weekend n-a mai reușit decât ART. Lynn a reușit o victorie în cursa a doua, comparativ cu două succese anul trecut în aceeași perioadă, aduse de Jolyon Palmer.

Opinie: Vandoorne este scăpat în câștigător într-o serie în care debutanții n-au mai luat titlul de pe vremea Bridgestone – prin Nico Hulkenberg în 2009. Alex Rossi ar trebui să termine vicecampion dacă echipa sa nu continuă cu pariurile riscante care i-au chinuit pe Coletti și Marciello anul trecut, iar cei doi piloți DAMS ar putea viza locurile 3-4 la finele stagiunii, la bătaie cu Mitch Evans și vreun component al echipei Campos. Primul an e de învățare, așa că nici n-ar fi o tragedie, atâta timp cât mai culeg victorii de etapă, preferabil în prima cursă.

Formula Renault 3.5 după 3 etape (Aragon, Monaco, Spa):

  • 2014: P1 la echipe (100p), Carlos Sainz Jr. lider (74p), Nato P6 (26p);
  • 2015: P2 la echipe (104p), liderul Fortec are 158. Un pilot clasat pe podium în fiecare cursă, nicio victorie. Debutanții Stoneman P4 (60p), de Vries P5 (44p), la distanță de liderul Rowland (83p).

Toate cele cinci curse au fost adjudecate fie de componenții echipei Fortec, aflată într-o formă excelentă (2 Rowland, 1 Jaafar), fie de Matthieu Vaxiviere (Lotus). Calitatea celor doi piloți DAMS este indiscutabilă, iar adaptarea acestora este o chestiune temporară. Stoneman are o bogată experiență în spate, așa că nu surprinde clasarea sa în fața colegului pentru moment. Însă și Sainz era debutant anul trecut și marca două victorii în primele trei etape.

Opinie: În această serie s-a văzut cum debutanții pot câștiga titlul, mai ales dacă-și dau din mână în mână monopostul DAMS (Magnussen 2013 – Sainz Jr 2014). Însă Rowland va fi o nucă foarte tare, iar Fortec are experiența titlurilor anterioare aici. Stoneman nu se simte încă foarte confortabil și nu ne arată aceeași determinare ca anul trecut în GP3, iar lupta internă cu de Vries va fi extrem de echilibrată. Probabil vor termina pe pozițiile 3 și 4, surclasându-l pe Jaafar. Vaxiviere trebuie să fie atent, căci echipa Lotus-Charouz nu este la același nivel.