Formula E Moscova: Piquet Jr. lider confortabil

Formula E Moscova: Piquet Jr. lider confortabil

Cursa de lângă Kremlin a avut patru protagoniști: cei trei din fruntea clasamentului și Jean-Eric Vergne, animatorul principal. Piquet Jr. s-a impus și vine în runda finală de la Londra dintr-o postură extrem de favorabilă pentru a deveni primul campion al seriei electrice.

Nelson Piquet Jr. și monopostul China Racing pregătit de Campos au reușit adesea să pună bazele clasărilor solide încă din calificări. La fel s-a întâmplat și în Rusia, unde doar Vergne l-a putut devansa pe grilă pe brazilian, acesta având măsura rivalilor la titlu în exercițiul cronometrat pe un tur. La start, Nelsinho l-a devansat și pe JEV, apoi s-a distanțat de un grup extrem de combativ, în care francezul le ținea piept celorlalți doi pretendenți la titlu, di Grassi și Buemi.

Fără vreo oportunitate reală de a trece de Vergne, cei doi urmăritori au așteptat intrările la boxe. Acest moment l-a penalizat serios pe Buemi (dar și pe coechipierul său, Nico Prost), de vreme ce echipa DAMS a socotit greșit timpul minim de staționare. Astfel, elvețianul a pierdut contactul cu di Grassi, care a reușit să-l surclaseze pe Vergne și a plecat în urmărirea liderului, de vreme ce avea o mai mare resursă de energie pe final grație opririi cu un tur mai târziu.

O problemă de supraîncălzire a bateriei l-a făcut pe di Grassi să eșueze în demersul său de a-l prinde pe Nelsinho Piquet, iar cei doi brazilieni au trecut linia de sosire în această ordine. Buemi l-a prins însă pe Vergne și duelul celor doi a căpătat conotații de turisme mai degrabă, contactele repetate și trasele neortodoxe făcând ca Nick Heidfeld să treacă de amândoi și să urce, în sfârșit, pe un podium în acest sezon plin de ghinioane.

După cursă, Buemi a pierdut poziția a patra din cauza unei penalizări pentru unsafe release, însă a recuperat punctele pentru cel mai rapid tur, de vreme ce Vergne îl stabilise tăind o șicană. Astfel, pilotul DAMS va acuza o întârziere de 23 puncte la general în raport cu liderul Piquet Jr. înaintea dublei manșe de la Londra.

Într-o poziție mai bună se află di Grassi, la 17 puncte de conaționalul său. Nicolas Prost, Jerome d’Ambrosio și Sam Bird păstrează doar șanse matematice, însă așa cum s-a văzut la Moscova, piloți precum Vergne sau Heidfeld pot încurca socotelile celor ce-și dispută titlul inaugural. Marea dezamăgire a rundei a fost Dragon Racing, fără puncte după ce avuseseră doi piloți pe podium în cursa anterioară. În schimb, Aguri Suzuki și-a văzut ambii piloți în top 10, la ultima cursă a lui Antonio Felix da Costa din acest sezon, de vreme ce etapa de la Londra va coincide cu runda DTM de la Norisring.

O ultimă mențiune referitoare la clasamentul pe echipe, unde DAMS se bucură încă de un avans considerabil, chiar dacă Audi Abt punctează mai nou cu ambii piloți mai bine decât francezii. China Racing continuă să meargă într-un picior, punctele lui Nelsinho fiind greu de comparat cu eforturile cumulate a doi piloți. Nici Charles Pic, nici revenitul Antonio Garcia nu s-au văzut în acest campionat.

Concluziile acestui sezon vor fi trase peste trei săptămâni la Londra, pe circuitul din Battersea Park ce va găzdui două etape, după modelul IndyCar.