Weekendul românilor: Petru Florescu la Oulton Park

Weekendul românilor: Petru Florescu la Oulton Park

Dacă seria GP2 a făcut o pauză cât F1 s-a deplasat în Canada, juniorii din MSA Formula au însoțit caravana BTCC pentru etapa a patra de la Oulton Park, unde Petru Florescu a continuat în aceeași notă pozitivă de la Thruxton.

Ambele antrenamente libere de vineri au arătat forma bună a monoposturilor Carlin, toți cei trei piloți fiind în primi 6 în cele două sesiuni programate. Lando Norris a fost cel mai rapid atât dimineață, cât și după-amiază, în timp ce Florescu a încheiat probele pe locurile 5, respectiv 6. Ritmul său a fost comparabil cu cel al coechipierului Colton Herta, cu care a făcut schimb de poziții în cele două sesiuni.

FP1: Florescu P5 – 1:23.994

FP2: Florescu P6 – 1:23.126

În calificările pentru prima cursă, Lando Norris a fost mai rapid cu peste șase zecimi față de cel mai apropiat urmăritor, Ricky Collard. Petru a stabilit un timp apropiat de cel din teste (1:23.2), cu care s-a clasat pe poziția a noua. Cel de-al doilea său timp cronometrat a fost un 1:23.3, suficient pentru P7 pe grila cursei a treia. În total, 22 de piloți au luat parte la runda de pe Oulton Park.

Cursa 1 a programat 13 tururi în timpul alocat (20 minute), iar Florescu a reușit să progreseze două locuri în raport cu poziția de pe grilă, încheind disputa pe poziția a șaptea. Cele două depășiri au avut loc în ultimul tur: Ticktum a încetinit pe final cu probleme, iar Petru l-a surclasat pe cel cu care se duelase și la Thruxton – Sennan Fielding.

Inversarea grilei pentru cursa a doua îl aducea pe Florescu într-o poziție excelentă – al patrulea. Însă o problemă cu ambreiajul la start a fost judecată aspru, și chiar dacă nu putem vorbi de un start furat, orice mișcare în perioada de staționare dinaintea stingerii luminilor roșii se sancționează cu drive through. Oricum, până la publicarea sentinței, Florescu se afla pe locul al cincilea.

După trecerea lentă pe linia standurilor, a căzut până pe 17. Așadar, românul a fost nevoit să efectueze o cursă de recuperare, dovedindu-și ritmul susținut prin clasarea pe poziția a cincea în ierarhia celor mai rapide tururi. Petru a trecut de cei doi componenți ai formației Richardson, însă mai mult nu s-a putut într-o cursă atât de scurtă.

Lucrurile au revenit la normal în ultima cursă, când pilotul român a reușit o prestasție similară cu cea din prima alergare: progres de două locuri față de poziția din grilă. Florescu a încheiat al cincilea, în duel cu fostul lider al ierarhiei generale, Dan Ticktum, căruia i-a rezistat până în turul 11 din 13. Însă descalificarea lui Leist și abandonul lui Barlow i-au adus cele două poziții în plus, cu care își egalează cea mai bună performanță stabilită în weekendul anterior la Thruxton, tot în ultima cursă a zilei.

În ierarhia debutanților, Petru a fost de două ori al doilea, în spatele lui Martins, respectiv Ticktum. În acest ritm, un podium la general ar putea fi următoarea țintă imediată a românului, mai ales că urmează etapele de la Croft și Knockhill, unde are avantajul de a fi testat în prealabil. La acest nivel al primului pas în cursele de monoposturi, a cunoaște dinainte un circuit reprezintă un plus important, iar echipa Carlin dovedește încă o dată de ce este un etalon în domeniu, oferindu-le tinerilor un asemenea program de teste. Aceasta va continua să se traducă în rezultate la curse, conform trendului ascendent din ultimele două etape ale lui Petru.