WRC Sardinia: Ogier back on track

WRC Sardinia: Ogier back on track

În cel mai încărcat de motorsport weekend al anului, Sébastien Ogier și-a mai trecut, aproape discret, o victorie în palmares. Francezul e atât de dominant încât senzația presei în Sardinia a devenit ocupantul locului doi, Hayden Paddon, care a condus raliul timp de 15 speciale.

Mai mult de atât, nu a putut aduce în lupta contra francezului de la Volkswagen. Pilotul Hyundai i20 WRC a început prima zi cu 3 victorii din 4 probe, la jumătatea zilei aflându-se la 23s în fața lui Jari-Matti Latvala. Dar pe final de zi, în urma sa, la doar 8,8s se insinua deja Ogier. Sâmbătă, Paddon chiar a reușit să-și mărească avantajul în fața lui Ogier până la 9,3s. Dar duminică, pe specialele inversate 17 și 18 n-a mai rezistat presiunii: întâi o răsucire și apoi o piatră buclucașă aveau să-i taie avantajul, retrogradându-l pe locul al doilea. De altfel, podium în premieră pentru neo-zeelendezul de 28 de ani. Colegul său de echipă, belgianul Thierry Neuville avea să moștenească ultima poziție a podiumului când Mads Østberg și-a distrus frânele printr-o ieșire în decor în PS20. Neuvile a avut și el parte de problemele sale, o conductă desprinsă la sistemul turbo costându-l 50 de secunde în seara de vineri.

Pilotul M-Sport, Elfyn Evans s-a clasat al patrulea, asta după o zi de vineri în care problemele tehnice la direcție l-au văzut abia pe 17 în clasamentul provizoriu. Pe cinci și șase au venit ghinioniștii Østberg și Latvala, finlandezul având două pene în PS9 și PS12 și probleme la suspensie sâmbătă după-amiază.

Piloții WRC2 Yuriy Protasov, Paolo Andreucci și Jan Kopecky au acoperit locurile 7-9, ultima poziție a primilor 10 revenindu-i lui Khalid Al-Qassimi, al treilea pilot Citroën devansându-i pe qatarezii Al-Kuwari și Al-Arriyah.

Sardinia s-a dovedit un test de anduranță, uzura pneurilor pe pietrișul mediteraneean spunându-și cuvântul. Multe nume sonore au suferit abandonuri. Martin Prokop, câștigător al superspecialei scurte de joi seară a trebuit să abandoneze sâmbătă cu probleme de presiune scăzută a uleiului. Kris Meeke a abandonat în PS2, Kubica în PS3 și apoi s-a retras definitiv sâmbătă cu probleme la cutia de viteze. Andreas Mikkelsen și Dani Sordo sunt următorii care au abandonat pe parcurusul raliului, toți aceștia fiind clasați la finele întrecerii sub regulamentul Rally2.

Sébastien Ogier își mărește avantajul în clasamentul general, totalizând 133 de puncte. Urmează Østberg cu 67 și Mikkelsen cu 64. Cam simțim cine va lua al treilea campionat mondial anul acesta, nu?  Francezul a „înhățat” și Power Stage-ul, victoria sa în Sardinia fiind a treia, consecutivă pe pământ italian.

Mașina Napoca Rally Academy cu numărul 52, pilotată de Simone Tempestini s-a clasat pe locul 39 la general (din 41 de piloți clasați).

Urmează Polonia, între 2 și 5 iulie.