Red Bull Romaniacs: Prolog + Ziua I

Red Bull Romaniacs: Prolog + Ziua I

Pe 14 iulie a debutat ediția a 12-a a prestigioasei întreceri de hard enduro Red Bull Romaniacs.

Timp de cinci zile capitala mondială a enduro-ului se va muta în România. Aflată la a 12-a ediție, Red Bull Romaniacs aliniază la startul competiției de anul acesta piloți din 37 de țări.

Printre starurile ediției din 2015, îi regăsim la start pe Graham Jarvis, cel mai titrat pilot din istoria competiției, supranumit de către fani Regele Carpaților. De asemenea, la start îl regăsim pe rivalul său direct pentru lupta la victorie, Jonny Walker. Conform specialiștilor, anul acesta ei doi își vor disputa victoria pe dificilul traseu din zona Sibiului.

Alți pretendenți sunt Wade Young, Alfredo Gomez, Andreas Lettenbichler, Paul Bolton și Chris Birch, toți cei enumerați anunțându-și prezența la clasa Gold. Din nefericire pentru publicul local, Emanuel Gyenes, singurul român care avea dreptul să concureze la clasa supremă, a ales să participe la categoria Silver, acolo unde traseul nu e atât de dificil, iar predispoziția la accidentări serioase e mai mică.

Prolog

Desfășurat pe străzile Sibiului, pe un traseu amenajat de Andy Fazekas și Crazy Bike, prologul a stat la discreția campionului din 2014. Pilotul echipei KTM, Jonny Walker a fost cel mai rapid pe proba desfășurată pe malul Cibinului și a acumulat un avantaj psihologic important în lupta sa cu Graham Jarvis.

Pe locul secund a sosit pilotul spaniol Alfredo Gomez. Marele absent al ediției trecut, după ce a suferit o accidentare la picior, Gomez a fost mulțumit și s-a declarat încântat de oportunitatea ivită, de a reveni la Red Bull Romaniacs. Coechipierul lui Graham Jarvis la Husqvarna a participat ultima oară în 2013, atunci când a sosit pe locul secund la finele întrecerii.

Cel mai titrat pilot din istoria competiției, Graham Jarvis nu a riscat foarte mult în prima zi a întrecerii și s-a clasat pe ultima treaptă a podiumului. Experiența sa net superioară competiției se va vedea cu siguranță în etapele următoarele, pe dificilele trasee montane care i-au adus patru victorii la Red Bull Romaniacs.

O nouă regulă importantă a apărut în 2015. Astfel, primii trei vor decide ordinea în care vor pleca în prima zi. Conform alegerilor făcute, ordinea finală a fost Jarvis, Gomez și Walker.

Ziua 1

Prima zi pe trasee off-road ni l-a readus în prim plan pe Graham Jarvis. Decis să se răzbune pentru pierderea coroanei în 2014, britanicul a făcut o cursă solitară, dominând categoric concurența. Cu timpul final de 5:32:36, pilotul Husqvarna a fost cu peste patru minute mai rapid decât următorul clasat, germanul Andreas Lettenbichler.

Podiumul a fost completat de câștigătorul prologului și campionul en titre, Jonny Walker. Britanicul, component al echipei KTM, a pierdut peste 5 minute în ierarhia generală și a pierdut fotoliul de lider provizoriu al Red Bull Romaniacs.

Topul primilor cinci a fost completat de Paul Bolton, respectiv Alfredo Gomez, cel care face o cursă de revenire magistrală după o absență de doi ani.

În ierarhia generală a Red Bull Romaniacs, Graham Jarvis a preluat poziția de lider, în urma victoriei categoriei din prima zi de concurs. El este urmat de Jonny Walker, diferența dintre cei doi britanici fiind de 3:10, în favoarea celui mai titrat pilot al competiției. Podiumul este completat de germanul Andreas Lettenbilcher, în timp ce Paul Bolton și Alfredo Gomez completează topul primilor cinci.

A doua zi de întrecere din cadrul celei de-a 12-a ediții a Red Bull Romaniacs va avea loc astăzi, 16 iulie.