Pilotul de Formula 1 Jules Bianchi a decedat

Pilotul de Formula 1 Jules Bianchi a decedat

Familia lui Jules Bianchi a confirmat că fostul pilot de Formula 1 a decedat la spitalul francez unde se afla în comă.

Jules Bianchi a decedat ca urmare a accidentului suferit în timpul Marelui Premiu al Japoniei din luna octombrie a anului trecut. Francezul a pierdut controlul mașinii sale Marussia în virajul 7 al circuitului de la Suzuka, lovind o macara mobilă de pe marginea traseului și suferind leziuni la nivelul capului.

Familia sa a confirmat trista veste, spunând: „Jules a luptat până la final, ca întotdeauna, dar lupta sa a luat sfârșit astăzi. Durerea pe care o simțim este imensă și de nedescris.”

Echipa Manor F1, fosta Marussia, pentru care Bianchi a concurat timp de două sezoane, a confirmat faptul că fostul ei pilot a trecut în neființă. „Suntem devastați să îl pierdem pe Jules după așa o luptă. A fost un privilegiu ca el să piloteze pentru echipa noastră.”

Francezul de 25 de ani se afla în comă din luna octombrie, fiind transferat la spitalul din orașul său natal, Nisa, după ce a petrecut două luni internat la un centru medical din Yokkaichi, în Japonia.

„Dorim să mulțumim staffului medical de la Centre Hospitalier Universitaire Nisa care a avut grijă de el cu iubire și dedicare,” a mai spus familia lui Jules. „Dorim de asemenea să mulțumim staffului de la Centrul Medical General Mie Prefecture, care l-a tratat imediat după accident, dar și celorlalți doctori care au fost implicați în cazul său în ultimele luni.”

„Mulțumim colegilor lui Jules, prietenilor, fanilor și tuturor celor care și-au demonstrat afectivitatea în aceste ultime luni. Acest lucru ne-a dat o putere extraordinară și ne-a ajutat să trecem prin aceste momente dificile.”

Bianchi a luat parte la 34 de curse de Formual 1 în 2013 și 2014, reușind să acumuleze singurele puncte din istoria echipei Marussia atunci când a terminat pe locul 9 în Marele Premiu de la Monaco anul trecut.

Accidentul din Japonia s-a petrecut spre finalul cursei, în turul 41, imediat după ce Adrian Sutil a alunecat pe pista udă și a intrat în barierele de protecție la capătul curbei Dunlop. În timp ce echipajele de evacuare încercau să îndepărteze mașina germanului, Bianchi a alunecat în același loc, făcând contact cu un vehicul de recuperare.

Pilotului de 25 de ani i s-au acordat mai întâi îngrijiri medicale la fața locului, înainte ca el să fie transportat de urgență cu ambulanța la un spital din apropierea circuitului. Anunțuri succesive ale Federației Internaționale de Automobilism (FIA) spuneau că francezul era inconștient în momentul plecării de la Suzuka și că acesta a suferit o accidentare „severă” la nivelul capului.

Mai apoi, starea pilotului a fost confirmată ca fiind critică, dar stabilă, acesta suferind ceea ce medicii au descris ca fiind o leziune axonală difuză.

FIA a încredințat o comisie specială pentru a stabili factorii care au dus la nefericitul accident, aceasta stabilind în raportul său că „Bianchi nu a încetinit suficient pentru a nu pierde controlul mașinii.” Raportul arată că deciziile luate de oficiali ca urmare a celor două accidente au fost în acord cu regulamentele.