SBK Laguna Seca: Chaz Davies, dublă în California

SBK Laguna Seca: Chaz Davies, dublă în California

Chaz Davies a fost omul zilei în campionatul mondial de Superbike. Pilotul britanic a fructificat pole-ul obținut sâmbătă cu o dublă magistrală în California.

Prima întrecere a zilei a fost la discreția lui Chaz Davies. Britanicul a pornit decis să-și adjudece prima victorie de la Aragon încoace. Pilotul echipei Aruba.it Ducati a fost urmat la aproape două secunde de Tom Sykes, în timp ce liderul clasamentului general, Jonathan Rea, a completat podiumul primei manșe.

Revenit recent după o accidentare suferită la începutul sezonului, Davide Giugliano a ocupat poziția a patra, în timp ce Jordi Torres a obținut un meritoriu loc 5, la primul său contact cu pista californiană. Din nou, marea dezamăgire a fost Sylvain Guintoli.

Campionul mondial în exercițiu nu a reușit să scoată prea multe puncte, clasându-se pe un modest loc 7 în prima manșă a întrecerii. De altfel, criza echipei PATA Honda pare din ce în ce mai accentuată, cele mai bune performanțe ale grupării conduse de Ronald Ten Kate fiind obținute în Olanda, acolo unde Michael van der Mark a obținut două locuri 3. Duminică, pilotul olandez a reușit doar un modest loc 8 în prima manșă a întrecerii americane.

Manșa secundă s-a desfășurat după un tipar similar. Totuși, ecarturile în frunte au fost puțin mai strânse, însă podiumul a fost tras la indigo cu cel din prima manșă. Același Chaz Davies s-a impus, fără prea multe emoții, în fața duo-ului Kawasaki format, în ordine, de Tom Sykes și Jonathan Rea.

Capul de afiș a fost dat în această manșă secundă de duelul intern de la Aprilia. Jordi Torres și Leon Haslam s-au duelat aprig pentru poziția a patra. Câștig de cauză a avut primul, spaniolul reușind o nouă performanță deosebită pe un circuit necunoscut pentru el. Haslam a trecut în America de borna celor 200 de curse în mondialul de Superbike, însă nu a avut prea multe motive de sărbătoare.

Marele performer a fost Ayrton Badovini. Pilotul italian, aflat la ghidonul unei motociclete BMW, a reușit un magistral loc 6, după ce abandonase în prima manșă. Cursa a fost presărată cu mai multe incidente. Printre abandonuri îi enumerăm pe Sylvain Guintoli, Alex Lowes și deja clasicul Davide Giugliano.

În urma etapei de pe Laguna Seca, continuă să conducă același Jonathan Rea, în aceeași manieră dominatoare. Pilotul britanic al echipei Kawasaki, a acumulat 407 puncte și are un avans covârșitor în ceea ce privește lupta pentru titlul mondial. În clasamentului piloților el este urmat de Tom Sykes. Coechipierul său de la Kawasaki a adunat 282 de puncte.

În urma dublei din Statele Unite, Chaz Davies se apropie vertiginos de Sykes, fiind la doar 19 puncte distanță. Pilotul echipei Ducati are un total de 263 de puncte. Topul primilor cinci este completat, în ordine, de Leon Haslam, cu 240 de puncte, respectiv Jordi Torres, cu 164 de puncte. Campionul mondial în exercițiu, Sylvain Guintoli e pe locul 6, cu 136 de puncte.

Următoarea etapă a campionatului mondial de Superbike va avea loc pe 2 august în Malaezia, pe circuitul Sepang. Acolo, vom avea din nou parte de evoluția unui titan al campionatului, Max Biaggi anunțându-și cu mare fast prezența alături de Aprilia.