F1 Fun Facts Hungaroring

F1 Fun Facts Hungaroring

Salutare! Revenim cu seria F1 Fun Facts şi vă prezentăm astăzi câteva detalii interesante despre Marele Premiu al Ungariei.

Prima cursă din ţara vecină a avut loc în august 1986. A fost una dintre marile dorinţe ale lui Bernie Ecclestone, să existe în calendarul competiţional şi o cursă ce aparţine blocului sovietic din acea vreme. După ce planurile pentru Moscova şi o cursă stradală în Budapesta au eşuat, partidul comunist maghiar a decis să construiască o pistă la 19km de capitală. Construcţia a fost finalizată în doar 8 luni de zile iar prima cursă a atras aproximativ 200 de mii de fani, în special din ţările vecine.

Ştiaţi că?

Primul Mare Premiu al Ungariei a avut loc în era preF1, mai exact în 1936 în parcul central al Budapestei. Cursa a fost câştigată de Tazio Nuvolari iar pe 2 a terminat polemanul Bernd Rosemeyer.

Designul iniţial al pistei de la Mogyoród a fost mult diferit şi ar fi oferit publicului curse mult mai interesante, însă descoperirea ulterioară a unor izvoare subterane nu a permis realizarea planului original. În 28 de ani de când Hungaroring este prezent în calendarul Formulei 1, a plouat doar în două Mari Premii (2006 şi 2011).

În perioada în care Robert Kubica evolua în F1, aproximativ 25 de mii de fani ai polonezului se prezentau în duminica cursei din Ungaria. Neoficial se mai numea şi „Marele Premiu al Poloniei”. În prezent finlandezul Kimi Raikkonen are cei mai mulţi fani prezenţi aici. Michael Schumacher şi Lewis Hamilton deţin împreună recordul de victorii, câte patru la număr pentru ambii campioni. Echipa cu cele mai multe victorii în Ungaria este McLaren, cu 11 la număr, urmată de Williams cu 7 şi Ferrari cu 5 succese.

Deşi considerată una dintre cursele mai plictisitoare din calendar, Marele Premiu al Ungariei a oferit câteva victorii şi surprize frumoase. Bătălia dintre Piquet şi Senna în ’86, victoria lui Mansell în ’89 după o depăşire frumoasa asupra lui Senna, Damon Hill aproape de o minune în ’97, victoriile lui Button din 2006 şi 2011, și cursa strategică marca Schumacher/Brawn din 1998, când germanul a câștigat cu trei opriri față de rivalii de la McLaren care au oprit doar de două ori.

F1 Fun Fact Trivia

Care a fost cel mai tânăr podium din istoria Marelui Premiu al Ungariei? Vă așteptăm răspunsurile în comentarii iar primul care răspunde corect va primi un wallpaper cadou.