BES: Lamborghini păstrează victoria de la Monza

BES: Lamborghini păstrează victoria de la Monza

Începutul sezonului curent din Blancpain Endurance Series a fost unul controversat, prima victorie din cariera noului Lamborghini Huracan fiind umbrită de o excludere impusă după verificările întrecerii care a fost chiar prima din cariera modelului.

Imediat, cei de la Grasser Racing Team au făcut apel la decizia de excludere, Curtea de Apel Belgiană fiind însă de acord cu decizia stewarzilor italieni. A urmat apoi un al doilea apel, întocmit de această dată de Autoritatea Sportivă din Austria pentru Grasser Racing Team, care a fost analizat de Curtea Internațională de Apel a FIA. Decizia celor de la FIA a venit abia în cursul zilei de ieri iar aceasta este una favorabilă austriecilor care-și primesc înapoi victoria din aprilie.

Debutul campionatului Blancpain Endurance Series din acest an a avut loc la Monza și, de această dată, publicul italian a putut aplauda noul Huracan prezent în dreptul austriecilor de la Grasser Racing Team care au fost aleși de Lamborghini să dezvolte noul model care va fi vândut clienților începând cu sezonul viitor. Noua mașină a mers perfect, tripleta formată din Fabio Babini, Jeroen Mul și Andrew Palmer trecând prima linia de sosire. Bucuria echipajului mașinii #63 și a întregii echipe nu a durat mult căci în timpul verificărilor tehnice de după cursă comisarii au descoperit restrictorul care limitează fluxul de benzină în timpul alimentării nu era conform cu regulamentul. Comisarii au considerat că acest lucru reprezintă o încălcare a Articolului 257 A care a adus după sine excluderea mașinii din rezultatele finale.

Decizia a fost contestată imediat de austrieci. Aceștia au trecut mai întâi prin fața Curții Naționale de Apel din Belgia care, în mai, nu a dat câștig de cauză contestatarilor. Decizia nu i-a descurajat pe cei de la Grasser care au persistat trimițând un nou apel. Acesta a ajuns în fața Curții Internaționale a FIA, cea mai mare autoritate de acest fel din motorsport. Decizia finală, venită după audierile părților implicate de la finele lui iulie, este una pozitivă pentru Grasser care-și reprimește victoria muncită din prima etapă a stagiunii. Cum Lamborghini a avut probleme atât la Paul Ricard, unde au pornit din pole, cât și la Spa, șansele la titlu sunt mici în ciuda victoriei de la Monza care acum le este recunoscută.

Sursă foto: Vision Sport Agency