Formula 4 germană intră în faza finală

Formula 4 germană intră în faza finală

Stagiunea inaugurală din ADAC F4 a fost un real succes, iar juniorii se pregătesc de asaltul final. Ultimele două weekenduri din 2015 vor programa triple manșe la Oschersleben și Hockenheimring, iar titlul se va juca în trei.

După ce italienii au dat tonul alinierii la normativele FIA F4 încă de anul trecut, englezii și germanii au făcut o treabă excelentă la debutul seriilor naționale MSA Formula, respectiv ADAC F4. Dacă în Albion avem un efectiv constant de 20 de piloți, un calendar cu 10 runde triple și cinci piloți ce păstrează șanse la titlu înaintea ultimelor două etape, în Germania grilele sunt neîncăpătoare și calificările sunt decisive pentru prezența în curse. Doar 32 de piloți sunt admiși la startul manșelor, așa că 2-3 își încheie uneori activitatea la finele probelor cronometrate.

Calendarul ADAC F4 a propus opt triple manșe în 2015, șapte dintre acestea fiind în weekendurile seriei ADAC GT Masters, excepția fiind tocmai cea care urmează pe 12-13 septembrie. Tinerii vor avea parte de o expunere mediatică mult superioară la Oschersleben, dată fiind popularitatea de care se bucură seria DTM. Trei dintre aceștia își vor continua disputa pentru titlul inaugura al categoriei.

dienst

Marvin Dienst (HTP Junior Team) a început sezonul furtunos, cu două victorii la Oschersleben. După două etape slabe la Spielberg și Spa, revenirea în Germania a fost de bun augur pentru liderul campionatului. Acesta a mai bifat cinci victorii și de șapte curse nu coboară de pe podium. Adesea, nimeni nu are răspuns la ritmul său electrizant, iar restarturile frecvente au devenit specialitatea casei. Ocazional, s-a bucurat și de ajutorul colegului olandez Esmeijer, care a ocupat de patru ori locul secund și i-a mai îndepărtat astfel pe rivalii lui Dienst.

eriksson

Suedezul Joel Eriksson este fratele mai mic al lui Jimmy (GP3). Joel este component al formației Motopark, deci e pe teren propriu la Oschersleben, pistă pe care a adunat mulți kilometri în teste. Totuși, el nu a urcat pe podium la prima vizită a campionatului pe acest traseu, începând să adune victorii odată cu deplasarea din Austria. Până acum s-a impus de 5 ori, iar în ultima etapă de la Sachsenring a venit de două ori chiar în spatele lui Dienst. Acuză o întârziere de 34 de puncte față de lider. Coechipierii săi, Fitje, Waldherr și Jonathan Cecotto (fiul lui Johnny) nu au urcat niciodată pe podium.

mawson

Australianul Joey Mawson este liderul formației Van Amersfoort, pentru care mai concurează celebrii fii ai lui Michael Schumacher și Adrian Newey. Mawson are 19 ani, fiind cel mai matur dintre cei trei pretendenți la titlu, fapt evident și prin constanța sa. Are trei victorii și alte cinci podiumuri, însă doar o singură dată nu s-a regăsit în top 10. Cea mai recentă cursă de la Sachsenring s-a încheiat cu victoria sa, în duel direct cu Dienst, iar Mawson se află acum la doar trei puncte de locul secund ocupat de Eriksson.

 

Al patrulea la general este rusul Robert Schwartzmann (ADAC Berlin-Brandenburg), însă acesta este la peste 80 de puncte de lider și va ieși cât de curând din orice socoteli matematice. El a bifat podiumuri pe linie la Spa și Lausitzring și este în așteptarea primei victorii.

Locul al cincilea este ocupat de Ralf Aron, grație punctelor adunate în doar patru din cele șase etape disputate. Pentru estonian, prioritar este marșul către titlul din F4 italiană, acesta venind tot cu Prema Powerteam și în Germania doar când calendarul permite. La Nurburgring a reușit deja să câștige. Într-o situație similară se află și liderul MSA Formula, Lando Norris, care a venit la două runde germane și a triumfat o dată la Spa.

În afara celor trei care se bat pentru titlu și a liderilor din Italia și Marea Britanie, singurul pilot care a mai reușit să câștige o cursă în competitiva serie germană a fost Mick Schumacher. Chiar în weekendul inaugural de la Oschersleben, acesta s-a impus în cursa a treia, cea în care se pleacă de pe grila inversată. Ulterior, un accident la Spielberg a dus la o fractură a încheieturii sale, el revenind încet-încet în formă abia în luna august, când a semnat patru clasări în top 10.

Harrison Newey are un sezon dificil, reperele sale fiind cinci clasări în top 10 și un loc 5 drept cea mai bună poziție la final de manșă. El a lipsit de la Spielberg, de vreme ce programul său principal este în seria neoficială BRDC F4, unde ocupă locul al treilea, deși nu a câștigat încă vreo cursă.

Pe grilă se mai află și fiul veteranului Franz Engstler, Luca. Acesta abia a făcut pasul din karting înspre formulele de monoposturi și nu a punctat încă. E drept, nici echipa nu-l ajută, de vreme ce a ales să ruleze pentru formația abia înființată de tatăl său.

Domnișoarele sunt bine reprezentate în această serie, acestea fiind în număr de trei: Carrie Schreiner, Marilyn Niederhauser și Michelle Halder. Niciuna dintre acestea nu a punctat momentan, însă prezențele feminine sunt o constantă în seriile F4 puternice, de vreme ce avem și gemenele Pankiewicz în Italia sau pe Louise Richardson și Jess Hawkins în Marea Britanie.

cecotto
În ADAC F4 rulează multe nume cunoscute: Schumacher, Newey, Cecotto, Engstler