F1 Japonia: Sainz și Kvyat, în largul lor pe ploaie

F1 Japonia: Sainz și Kvyat, în largul lor pe ploaie

Primele antrenamente libere ale weekend-ului japonez au stat sub semnul ploii. Previziunile meteo arătau ca prima zi competiţională a M.P. al Japoniei va fi una în care piloţii vor folosi numai pneurile de vreme rea. Şi aşa a şi fost.

Ploaia începută de dimineaţă la Suzuka nu a încetat la ora începerii primei sesiuni de antrenamente libere, piloţii fiind nevoiţi să încalţe pneurile Cinturato Full Wet. Prima jumătate de oră a fost rezervată tururilor de recunoaştere. Niciun pilot nu a deranjat cronometrul întrucât totată lumea aştepta îmbunătăţirea condiţiilor atmosferice. Iar acest lucru s-a întâmplat după aproape 53 de minute de la începerea sesiunii. Max Verstappen a fost primul pilot ce a completat un tur cronometrat: 1.51:741s. Coechipierul Sainz a fost cu 2 secunde mai lent. A fost momentul în care echipele au hotărât să scoată monoposturile din garaje şi şă-şi trimită piloţii pe pistă, dacă nu pentru a aduna informaţii despre setarea monoposturilor, măcar pentru fanii japonezi care au venit în număr mare încă de la primele ore ale dimineţii.

Sebastian Vettel a ocupat locul al doilea pentru scurt timp până când Nico Rosberg a bătut recordul lui Verstappen cu un timp de 1m51.077s. Mercedes anunţa că Rosberg va folosi în fiecare sesiune de antrenamente de vineri power-unit-ul care a cedat în M.P. al Italiei şi pe care echipa s-a a decis să nu-l folosească în calificări şi cursă după ce s-a descoperit la Monza că uleiul a fost contaminat cu lichid de răcire. Nico rămâne să folosească al patrulea power unit până la sfârşitul sezonului, Mercedes fiind însă de părere că la un moment dat pilotul german va trebui să-l înlocuiască iar asta va duce automat la o penalizare pe grilă.

Spre mijlocul sesiunii ploaia s-a mai domolit iar primul care s-a încumetat să iasă pe pneurile intermediare a fost tot Max Verstappen. Un tur parcurs în 1m50.940s l-a plasat pe olandez în fruntea clasamentului. Numai că Daniil Kvyat la prima încercare pe pneurile Cinturato Intermediate avea să fie cu aproape o secundă mai rapid. Niciunul dintre piloţii aflaţi în fruntea clasamentului general nu au riscat detronarea rusului, atât Hamilton cât şi Vettel terminând prima sesiune de antrenamente la mai mult de jumătate de secundă de acesta. Doar Rosberg s-a apropit de Kvyat, dar pneurile sale full wet nu i-au permis să-l depăşească.

Carlos Sainz însă a profitat de o fereastră de timp în care ploaia aproape că s-a oprit şi beneficiind de o pistă în cele mai bune condiţii pentru pneurile intermediare a stabilit recordul sesiunii fiind cu o jumătate de secundă mai rapid decât Daniil Kvyat. Timpul său de 1m49.434 avea să rămână cel mai rapid al sesiunii, ploaia refăcându-şi simţită prezenţa spre sfârşitul sesiunii.

© f1.com
© f1.com

Cea de-a doua sesiune de antrenamente a început sub un cer acoperit şi fără ploaie. Pista udă dar în uscare uşoară a însemnat că piloţii au încălţat încă de la început pneurile intermediare, iar primul timp cronometrat (stabilit de Kvyat) era deja mai rapid decât reperul lui Sainz din prima sesiune de antrenamente libere.

Având în vedere că din ce în ce mai multe monoposturi ieşeau pe pistă, condiţiile de rulare începeau să se îmbunătăţească, iar Nico Rosberg a trecut repede la conducerea ostilităţilor, timpul său fiinde deja cu o secundă mai rapid decât cel al rusului. Hamilton a urcat până pe poziţia a doua la 5 zecimi de Rosberg, iar piloţii Scuderiei se-au mulţumit cu următoarele două poziţii, la aproape 2 secunde de lider.

Faţă de prima sesiune de antrenamente când pe pistă s-au aventurat doar 12 piloţi, în FP2 după primele 30 de minute deja majoritatea piloţilor marcaseră un timp cronometrat. Daniil Kvyat avea să stabilească cel mai rapid timp al zilei după 35 de minute de la începerea sesiunii, turul său parcurs în 1m48:277s fiind cu 23 de miimi mai rapid decât al lui Nico Rosberg.

Pista a ajuns însă în stadiul pe care piloţii îl numesc grease-track. Un fel de fereastră în care pista nu este nici udă dar nici uscată şi din acest motiv majoritatea tentativelor de a stabili un nou record au eşuat, pneurile intermediare nefiind suficient de aderente.

Cu 50 de minute înainte de finalul sesiunii ploaia a reînceput şi majoritatea piloţilor s-au retras în garaje, doar Alonso şi Marcus Ericsson spărgând liniştea circuitului în ultimele 30 de minute. Astfel, pentru al doilea weekend la rând, liderul din FP2 a rămas Daniil Kvyat.

© f1.com
© f1.com

Dat find că de mâine se anunță vreme mai bună la Suzuka, echipele vor avea la dispoziție o sesiune FP3 crucială pentru găsirea unui setup de uscat, cu doar câteva ore înaintea calificărilor. Cât despre tururile parcurse astăzi, acestea vor avea o relevanță limitată.