SBK Jerez: Jonathan Rea, campion cu anticipație

SBK Jerez: Jonathan Rea, campion cu anticipație

Cu două etape rămase de disputat din stagiunea 2015, Superbike-ul mondial și-a ales campionul în persoana britanicului Jonathan Rea. Un rezultat ușor de anticipat după evoluțiile sale din primele curse ale sezonului și forma slabă a rivalului Tom Sykes.

Galopul de sănătate al lui Sykes din prima manșă a fost umbrit rapid de Jonathan Rea, care cu locul 4 obținut și-a adjudecat primul titlu în Campionatul Mondial de Superbike. Astfel, podiumul cu numărul 60 pentru Tom Sykes a rămas doar o statistică în palmaresul echipei Kawasaki.

Rea a mers la conservare toată cursa, neluând în calcul atacuri ce ar fi putut să provoace un dezastru. Podiumul primei curse a fost completat de Chaz Davies, care este fără îndoială revelația sezonului și Michael van der Mark, prea rar în luptă pentru poziții fruntașe datorită materialului tehnic complet depășit. De bine de rău, Michael a luptat tot sezonul și a cules atât cât s-a putut, spre deosebire de campionul en titre Sylvain Guintoli care s-a resemnat ceva mai în spate. Pe locul 6 a terminat wildcard-ul etapei Michele Pirro, venit să testeze motocicleta de Superbike după fiasco-ul de la Misano din motomondial.

Ne-a mai impresionat plăcut Leon Camier pe o motocicletă MV Agusta în continuă dezvoltare, britanicul încheind cursa pe locul 9. De la anul am vrea să vedem aceste motociclete tot mai aproape de podium și, de ce nu, un pilot să pășească pe treptele acestuia.

A doua cursă a fost ceva mai disputată ca prima, impresia generală a etapei fiind aceea că piloții și-au cam pierdut aplombul pe final de sezon. Victoria i-a revenit lui Davies, iar manevra decisivă de depășire a fost dată de Chaz cu 10 tururi înainte de final, în timp ce Sykes a fost scos din ritm din nou de uzura accentuată a pneurilor. Rând pe rând a fost depășit de Jordi Torres, Leon Haslam și campionul Jonathan Rea, Tom încheind cursa abia pe locul 5.

După clasarea pe locurile 4 și 5 în cursa secundă a piloților Rea și Sykes, Kawasaki și-a trecut în palmares un nou titlu la constructori. Cu două etape înainte de final interesul general se mută pe lupta pentru poziția secundă din clasament, duel ce se va da între Chaz Davies (353 de puncte) și Tom Sykes cu 331 de puncte, luptă ce va fi arbitrată de Leon Haslam ce a strâns un total de 286 de puncte. De interes va fi și lupta din zona locurilor 5-7 unde se bat Jordi Torres (210 puncte), Sylvain Guintoli (175) și Michael van der Mark (144).

Clasa Superbike va mai programa două etape la Magny Cours în data de 4 octombrie și în Qatar pe 14 octombrie, în timp ce clasele suport cu excepția Supersportului vor încheia stagiunea în Franța.

Supersport

La clasa Supersport s-a impus turcul Kenan Sofuoglu ce a rezistat atacurilor pilotului american P.J Jacobsen. Podiumul a fost completat de Lorenzo Zanetti de la MV Agusta și de englezul Kyle Smith, ultimul cu rezultate din ce în ce mai bune în partea finală a sezonului.

Lucas Mahias s-a aflat în grupul fruntaș după start însă motocicleta sa l-a trădat după doar un tur parcurs. Gino Rea, refugiat de la Moto2 la această clasă, a făcut o cursă în stilul caracteristic, abandonând în a doua jumătate a cursei pe când se afla în top 10.

Cu două curse rămase de disputat la Magny Cours și în Qatar, turcul Sofuoglu conduce detașat ostilitățile cu un avans de 33 de puncte față de P.J Jacobsen, iar al patrulea titlu în Supersport se profilează. Din păcate, Jules Cluzel este în continuare accidentat, neputând să își apere poziția a treia din clasament în fața coechipierului Zanetti.

Stock 600

Cursa de Stock 600 ne-a privat de prezența deja încoronatului campion turc Toprak Razgatlioglu, victoria revenindu-i lui Ruben Rinaldi (San Carlo Kawasaki). A fost prima victorie din sezon deși pilotul se situează pe locul secund în campionat. Locul al doilea i-a revenit fostului campion European Junior Cup Augusto Fernandez (Pata Honda), pilotul fiind la primul podium la categoria Stock 600. În clasamentul general ocupă doar locul 6 cu 55 de puncte.

Pentru locul 3 s-au luptat un grup de cinci piloți, însă câștigător a fost Davide Stirpe. Pentru italian a fost cel de-al doilea podium din acest sezon.

Locul 9 a revenit unui nume interesant, Rob Hartog, nimeni altul decât nepotul câștigătorului de la Assen din 1977 Wil Hartog, primul olandez victorios la clasa 500 din motomondial. La genera, Hartog se află doar pe locul 11 în primul sezon pe scena internațională a motociclismului, însă are șanse să încheie în top 10 dacă va avea o prestație bună în ultima etapă de pe Magny Cours.

Stock 1000

La Stock 1000 lupta pentru titlu este încă deschisă, protagoniști fiind Lorenzo Savadori și Roberto Tamburini.

Victoria la Jerez i-a revenit lui Tamburini care astfel își păstrează șansele la titlu și în ultima etapă, însă avansul lui Savadori (locul 3 la Jerez) fiind de fix 25 de puncte. Doar un abandon al lui Lorenzo i-ar putea aduce titlul lui Tamburini.

Locul doi în cursă a fost ocupat de Raffaele de Rosa, care se situează pe locul 3 la general (105 puncte) înainte de ultima etapă din Franța. De avansat nu mai poate avansa, în schim trebuie să își apare poziția în fața cehului Jezek situat momentan pe locul 4 cu un total de 82 de puncte. Aici vorbim din nou de un abandon din partea italianului de Rosa coroborat cu victoria cehului pentru ca Jezek să mai aibă vreo șansă.

EJC

Cursa clasei European Junior Cup a fost întreruptă cu steag roșu în urma unui accident petrecut chiar în primele tururi. După reluare, victoria i-a revenit lui Xavi Pinsach, spaniolul fiind la prima prezență în acest campionat. Emanuelle Pusceddu, unul din protagoniștii campionatului, ghinionist însă pe final de sezon, a reușit un loc secund, însă această clasare nu il ajută prea mult în clasamentul general unde ocupă locul 4.

Spaniolul Javier Orellana a terminat cursa de la Jerez pe locul 3, însă a fost de ajuns pentru a-și trece în palmares titlul de campion al seriei cu o etapă înainte de final. Punctul de interes în etapa franceză, ultima va fi lupta pentru locul secund, protagoniști fiind Paolo Grassia (90p), francezul Raymond (82p) aflat pe propriul teritoriu și Pusceddu (77p).

Avalon Biddle a terminat cursa pe locul 19 la general, dar pe primul loc în clasamentul prezențelor feminine din campionat,  rezultatul fiind de ajuns pentru trecerea în palmares a titlului de campioană EJC FIM Women’s Cup. Rezultatul a fost ușurat în mică parte și de absența unguroaicei Viktoria Kis care a ales să participe în campionatul asiatic de Superbike patronat de QMMF unde a terminat pe locul secund alături de câștigătoarea primei etape, americanca Shelina Moreda. Spre deosebire de rivalele sale, Avalon Biddle a acumulat un total de 4 puncte și în clasamentul general al campionatului.

Pe 4 octombrie se va desfășura etapa franceză de la Magny Cours, ultima pentru Stock 1000, Stock 600 și EJC și penultima pentru SBK și Supersport, finala fiind în Qatar