Moto2 Motegi: Rabat forfait, Zarco campion!

Moto2 Motegi: Rabat forfait, Zarco campion!

Încă de vineri dimineață, fără să se fi ajuns la cursă, Johann Zarco a încheiat socotelile pentru titlu. Tito Rabat, campionul en-titre, a încercat să ruleze accidentat însă durerile erau prea mari și s-a retras din MP al Japoniei.

Pentru Rabat, weekendul japonez începea cu o vizită medicală, la finele căreia a primit acceptul de a concura. Însă chiar dacă doctorii i-au permis să ruleze. Însă în prima sesiune de antrenamente Tito a putut să parcurgă doar opt tururi lente, durerea fiind evidentă și la proba cronometrului. Medicul-șef al motomondialului, Angel Charte, a venit în boxa Estrella Galicia Marc VDS să-l convingă să renunțe la restul weekendului, spre a nu risca deplasarea unei plăci de metal deja existente în brațul stâng al lui Rabat dinainte de ultima fractură de la Almeria.

Astfel, Rabat ar putea fi într-o formă mai bună la Phillip Island, unde obiectivul său va deveni să-și păstreze locul secund în fața ofensivei lui Rins. Zarco nu mai poate fi ajuns de nimeni, odată cu abandonul lui Rabat, încoronarea sa fiind oricum doar o chestiune de timp. Înainte de Motegi, francezul se bucura de un avans de 78 de puncte din 100 posibile.

După 6 victorii și 13 podiumuri, Johann Zarco devine primul campion francez din 2008 încoace, când Mike di Meglio reușea să se impună la clasa mezină. Dacă mergem mai în urmă, ajungem în 2002 la Arnaud Vincent (125cc) sau la Olivier Jacque în 2000 (250cc). Însă ultimul mare campion francez s-a încoronat în 1984 la 250cc, Christian Sarron.

Speranțele lui Zarco se leagă mai degrabă de un viitor precum al lui Sarron, carierele lui di Meglio sau Vincent fiind mari dezamăgiri. În același timp, Rabat eșuează în tentativa sa de obține două titluri la rând la clasa intermediară, cum au făcut-o predecesorii spanioli Pedrosa (2004-05) și Lorenzo (2006-07). Totuși, el a primit deja chemarea de la clasa mare, unde va promova în cadrul aceleiași formații Marc VDS. Campionul Zarco mai are de așteptat, iar lupta sa se mută acum în culise, la masa negocierilor. Pe circuit e doar de palmares, după un an incredibil.