F3 Hockenheim: Prema își permite să se joace

F3 Hockenheim: Prema își permite să se joace

După ce obiectivele personale ale lui Rosenqvist au fost prioritatea de la Nurburgring, echipa ce a dominat și acest an de Formula 3 s-a concentrat pe Stroll și Dennis, campionul fiind în slujba coechipierilor pentru finalul în aceeași notă de superioritate evidentă.

Calificările n-au rezervat mari surprize, cei patru echipieri Prema fiind în fruntea ierarhiei, ca de obicei pe acest final de sezon. Nick Cassidy avea de disputat finala F3 japoneze, așa că locul său la Prema a fost luat de Max Gunther, care revenea astfel în campionat pe o mașină mult mai bine pregătită decât cea pe care o abandonase la Mucke. Localnicii aveau așadar motive în plus să susțină talentele locale, mai ales că Gunther nu era singura surpriză a finalei. Marvin Dienst, campionul F4 germane, a venit pe al doilea monopost al rușilor de la Artline și l-a devansat imediat pe testerul lor obișnuit, Harald Schlegelmilch.

Cursa 1

Felix Rosenqvist a plecat din pole, însă deja în virajul 7 s-a lăsat devansat de Lance Stroll. Cu titlul în buzunar, suedezul a făcut totul în folosul echipei, la restart oferindu-i și poziția secundă lui Jake Dennis, care mai avea o șansă de a urca mai sus de locul 4 la general. Apoi, campionul a acționat ca un tampon între coechipierii săi și pluton, Prema completând rezultatul perfect cu primele 4 locuri acontate. Premiul pentru Rosenqvist ar putea veni prin mutarea sa în GP2, odată ce echipa italiană a anunțat deja că face pasul spre formula superioară.

Pentru Stroll a fost prima victorie la acest nivel, însă toată lumea a văzut cadoul. Din pluton s-a remarcat experimentatul Alexander Sims, care a plecat slab, dar i-a depășit pe Giovinazzi și Leclerc pentru a încheia pe cinci. Italianul a sosit pe șase, iar Leclerc a mai pierdut o poziție pe final de manșă în detrimentul lui George Russell.

Cursa 2

Antonio Giovinazzi era hotărât să dejoace planul Prema și să-și apere locul secund la general în fața ofensivei coordonate de Jake Dennis și compania. Plecat din pole, italianul a respins atacul lui Dennis, cursa fiind ulterior neutralizată după un impact al lui Albon cu glisierele din primul viraj. La restart, Dennis a încercat din nou să-l surclaseze pe Giovinazzi, însă nu a găsit breșa. În mod deloc surprinzător, englezul l-a lăsat pe Rosenqvist să încerce și el, fără succes. Pe final, rocada dintre suedez și britanic s-a produs din nou, pe fondul unor presupuse probleme la cutia de viteze pentru cel ce avea deja titlul în buzunar.

Ceva mai în spate, locurile 4 și 5 erau ocupate de Gunther și Alex Sims, care a adus cel mai bun rezultat al echipei HitechGP în Formula 3 europeană. Însă lovitura a venit după cursă, când comisarii l-au exclus pe Sims pentru că motorul primea aer în afara restrictorului, printr-o gaură. La ieșirea în decor a lui Albon, pietrele aruncate au creat respectivul orificiu și au pricinuit descalificarea.

Cursa 3

Odată ce Giovinazzi își asigurase matematic locul secund, miza rundei finale rămânea ocupantul poziției a treia: Leclerc sau Dennis? Însă monegascul era într-o scădere de formă vizibilă, iar monoposturile Prema au mers excelent în ultimele luni.

Felix Rosenqvist i-a rezistat lui Alex Albon pe toată durata manșei și a bifat a 13-a victorie stagională, iar podiumul a fost completat de Antonio Giovinazzi. Cei trei făcuseră alegerea inspirată de a pleca pe slickuri, pista fiind în uscare. Jake Dennis și mulți alții au pornit pe gume de ploaie și au beneficiat de prima neutralizare pentru a-și corecta greșeala. Însă progresul acestora a fost limitat de numeroasele erori, care au atras alte trei neutralizări. Totuși, Dennis a adus mașina în puncte, pe locul 7, în timp ce Leclerc a terminat departe și a pierdut locul al treilea la general.

De această dată, Alex Sims a rămas cu excelentul loc 4 în urma verificărilor tehnice, în fața lui Ilott și Gunther. Michele Beretta a terminat în top 10 pentru prima oară în acest sezon, iar Raoul Hyman a încheiat o secetă de 18 curse fără puncte. Tatiana Calderon a avut o bună șansă de a puncta pe traseul unde impresionase acum 12 luni, însă un incident nefericit a completat un sezon de coșmar pentru tânăra din Columbia.

Clasament final 2015: 1.Rosenqvist, 2.Giovinazzi, 3.Dennis

Debutanți: 1.Leclerc, 2.Russell, 3.Stroll

Echipe: 1.Prema Powerteam, 2.Jagonya Ayam with Carlin, 3.Van Amersfoort Racing