WTCC Thailanda: Lopez încheie socotelile pentru titlu

WTCC Thailanda: Lopez încheie socotelile pentru titlu

Penultima etapă din mondialul de turisme a confirmat matematic cel de-al doilea titlu consecutiv pentru Jose Maria Lopez, care s-a impus în prima manșă. Cea de-a doua i-a revenit lui Loeb, după excluderea lui Monteiro.

Yvan Muller mai păstra mici șanse la titlu înaintea rundei de la Buriram, însă Pechito Lopez a bătut din nou cu pumnul în masă în calificări, devansându-i pe Loeb și Muller. Norbert Michelisz se anunța un rival de temut conform ritmului din antrenamente, însă pe grilă am avut pentru prima oară în 2015 toate cele cinci modele Citroen în frunte, cu Mehdi Bennani în coada cvartetului de uzină.

Cursa 1

Lopez a plecat excelent, în spatele său având loc primul accident masiv, în care Tom Coronel a eliminat modelele Lada pilotate de Catsburg și Lapierre. La scurt timp, Valente s-a atins cu Monteiro și a provocat un carambol soldat cu abandonurile lui Yvan Muller și Norbi Michelisz. Alte două retrageri ulterioare, ale lui John Filippi și Tom Chilton, au făcut ca toți cei 10 piloți care au ajuns la final să puncteze, ultimul dintre aceștia fiind localnicul Tin Sritrai.

La vârf, Lopez nu a fost deranjat de cele trei modele Citroen pilotate de Loeb, Ma și Bennani. Liga non-Citroen a fost câștigată de Gabriele Tarquini, în fața lui Huff și Monteiro. La coada grupului de 10 au fost modelele Cruze TC1 ale lui Stefano d’Aste, Gregoire Demoustier și Sritrai. Acest rezultat i-a conferit titlul mondial lui Lopez, cea de-a doua coroană a argentinianului fiind obținută surprinzător de lejer.

Cursa 2

Marii ghinioniști ai primei manșe, Yvan Muller și Norbi Michelisz, au avut din nou curse extrem de scurte. Francezul a fost implicat într-un alt contact la start, în timp ce pilotul maghiar a primit o penalizare pentru că mecanicii n-au terminat de reparat mașina în timpul rezervat dintre manșe.

Monteiro a preluat conducerea, în timp ce Loeb trecea de Chilton și urca pe locul secund. Britanicul a continuat să piardă locuri în disputele cu următoarele modele Citroen, Ma și Lopez promovând pas cu pas. Cu 4 mașini din 18 imposibil de reparat în timp util, sarcina lui Sritrai de a puncta a fost facilitată din nou. Acesta a încheiat pe 10 o manșă scurtată din cauza luminii insuficiente, însă a mai urcat un loc după cursă, odată cu descalificarea învingătorului Tiago Monteiro. Modelul Honda a fost găsit cu garda la sol prea coborâtă, iar victoria i-a revenit lui Loeb.

Cu cele 7 puncte bonus, multiplul campion de raliuri a trecut în fața lui Yvan Muller la general, înaintea ultimului weekend din 2015, programat la Losail la finele lunii. Campionul din Dakar, Nasser Al-Attiyah, va fi și el prezent în cursa de casă din WTCC, o finală fără mize importante. Singurul titlu ce mai trebuie decis este cel al independenților, unde Michelisz are 7 puncte în fața lui Mehdi Bennani. Ar fi o reală surpriză ca marocanul de la Citroen să fie învins, la superioritatea etalată de această mașină pe tot parcursul anului.