Banii vorbesc: Alfonso Celis Jr, pilot de teste Force India

Banii vorbesc: Alfonso Celis Jr, pilot de teste Force India

ART Grand Prix conduce în clasamentul echipelor din GP3, grație prestațiilor excelente ale lui Esteban Ocon și Luca Ghiotto. Însă chemarea din F1 a venit pe filiera mexicană pentru al treilea pilot, Alfonso Celis Jr.

Vijay Mallya a fost din nou permeabil la finanțele mexicane și a acceptat să vândă volanul monopostului Force India de la testul pentru tinerii piloți, ce se va disputa la finele stagiunii pe traseul Yas Marina. Mai mult, Celis Jr. va ocupa și în 2016 postura de pilot dezvoltator, având ocazia de a rula în șapte sesiuni de antrenamente libere pe mașina de Formula 1.

Această veste vine ca o mare lovitură de moral pentru tinerii din GP3, mai ales cei din cadrul formației ART Grand Prix. Gruparea franceză va deveni campioană și există o posibilitate reală ca și la piloți să se impună Esteban Ocon, care tocmai a preluat conducerea la general în urma celor 4 puncte aferente pole-ului de la Sakhir. Ocon a adunat 198 de puncte, Marvin Kirchhofer este al patrulea cu 144 de puncte, în timp ce mexicanul Celis Jr. este abia pe 13, cu 19 puncte.

Practic, niciodată n-a impresionat acest pilot clasat doar de trei ori în puncte din 14 starturi. În paralel, a concurat și în Formula Renault 3.5, unde tot trei clasări în puncte a reușit în 17 curse. Luxul unui program dublu și-l permite doar cineva care nu este restricționat de buget, iar acesta este singurul punct forte al lui Celis Jr.

Dacă Sergio Perez și Esteban Gutierrez au apucat să-și facă un nume la nivelul GP2/GP3 înainte de a urca în Formula 1, cel de-al treilea mexican pare ușor grăbit, deoarece nu a câștigat vreodată o cursă într-o formulă inferioară europeană. Pe de o parte, visul competiției supreme îl ademenește pe un tânăr, însă și Force India s-ar putea să fi insistat mult pentru banii acestuia.

Alfonso poate să-și continue parcursul anonim în GP3, departe de lupta pentru titlu pe care o poartă colegii săi. Ușa i s-a deschis oricum.