BMW a ales cei doi artiști pentru următoarele ArtCars

BMW a ales cei doi artiști pentru următoarele ArtCars

La 40 de ani de la primul ArtCar realizat de Alexander Calder la inițiativa lui Herve Poulain și Jochen Neerpasch, un juriu a ales artiștii plastici care vor decora două M6 GT3 aniversare, ce vor fi dezvăluite în 2017.

Primul ArtCar a concurat la Le Mans în 1975, desenul lui Alexander Calder fiind pilotat de cel ce-și dorise această decorație specială, Herve Poulain. De atunci, mari artiști s-au alăturat acestui proiect de-a lungul timpului, cei mai celebri fiind Frank Stella, Andy Warhol și Roy Lichtenstein. După 1999, când Jenny Holzer își imprima mesajul pe un V12 LMR pentru al 15-lea exemplar al seriei, frecvența acestor manifestări artistice a scăzut și doar două astfel de opere de artă au mai fost create. Ultima dintre acestea i-a aparținut lui Jeff Koons, fiind un M3 GT2 participant la Le Mans în 2010.

Anul 2015 și celebrarea celor 40 de ani de la primul ArtCar nu putea trece fără măcar un anunț referitor la următorul astfel de proiect. Juriul de specialiști le-a încredințat această misiune chinezului Cao Fei și americanului John Baldessari. Fiind vorba de un model GT3, acesta nu va putea fi văzut la Le Mans, însă tot va parcurge 24 de ore pe Nordschleife sau la Spa-Francorchamps în 2017.

Cao Fei are 37 de ani și lucrările sale nu au nimic de-a face cu arta convențională, fiind un artist multimedia care a trecut dincolo de filme și a operat în sfera inedită a customizării universurilor din Second Life. Preocupările acestei artiste sunt adesea sociale, legate de influența dezvoltării rapide și agresive a orașelor chineze asupra comunităților rurale învecinate. Dezrădăcinarea și drama schimbărilor mult prea accelerate sunt teme pregnante în opera sa, iar modul în care va traduce în plan plastic ideile sale rămâne o surpriză. O simplă bănuială ne-ar îndrepta către un colaj fotografic de tip La Town, însă aria conceptuală în care operează Fei este atât de vastă încât ne putem aștepta la orice.

CF_2007_RMBCity05

John Baldessari vine din celălalt capăt de lume și putem trasa o direcție mai clară în opera sa. Ajuns la vârsta de 84 de ani, el s-a axat pe pictură și fotografie, fiind un deschizător de drumuri în tehnica colajului dintre fotografii sau cadre de film și adăugiri de cuvinte sau fraze percutante. Ar fi de mirare ca pe M6 GT3 să lipsească literele. E ca și cum o replică aplicată de Jenny Holzer în 1999, precum Protect me from what i want vine aplicată peste desenul lui Koons din 2010. La fel ca și Cao Fei, Baldessari s-a aventurat acum patru decenii și în sfera video, însă diferența dintre cei doi este că americanul a ajuns la o recunoaștere deplină după o viață dedicată artei.

tumblr_m2brr0FOp81rtopgco1_500

Cu un asemenea background și viziuni atât de neconvenționale, suntem convinși că nu vom avea două exemplare plictisitoare. Iar anul 2016 va trece foarte greu, până când le vom vedea creațiile celor doi.