GP2 Bahrain Cursa 1: Tăvălugul ART Grand Prix

GP2 Bahrain Cursa 1: Tăvălugul ART Grand Prix

40 de miimi l-au separat pe Stoffel Vandoorne de pole-ul acontat de Pierre Gasly, însă belgianul și-a luat revanșa cu vârf și îndesat în cursă. Matsushita a completat dubla ce a certificat un nou titlu la echipe pentru ART GP.

Gasly nu a avut replică la start în fața campionului deja stabilit, iar Vandoorne și-a asumat postura obișnuită de lider al întrecerii și a creat rapid un ecart care să-l pună la adăpost de atacurile cu DRS din spate. Gasly și-a continuat regresul, fiind taxat imediat de Marciello, apoi și de perechea Nato-Matsushita, ambii fiind printre remarcații etapelor GP2 din Bahrain disputate în primăvară. Pentru DAMS situația s-a agravat în turul al cincilea, când o eroare a lui Alex Lynn l-a retrogradat până pe 8.

Plecați pe compoziția mai dură, majoritatea favoriților și-au întârziat opririle obligatorii la boxe. Însă odată ce s-a trecut în cea de-a doua jumătate a cursei, uzura și-a spus cuvântul. Dacă în turul 16 Marciello acuza o întârziere de trei secunde în raport cu liderul Vandoorne, în doar șase bucle s-a ajuns la 10 secunde. Protagoniștii au intrat la boxe între tururile 18 și 22, singurul erou care a încercat planul B cu ceva șanse fiind Nathanael Berthon. Însă monopostul Lazarus a fost scos rapid din joc de cei mai rapizi pe final de manșă.

Opririle la boxe au schimbat ordinea în spatele liderului, Evans și Rossi urcând pe podiumul provizoriu. Însă americanul s-a pripit și l-a percutat din spate pe neozeelandez în virajul 4, distrugându-și aripa față. Norman Nato a suferit o pană și a spus adio punctelor, așa că în turul 29 din 32 Vandoorne era urmat de varii perechi de dueliști, care au dat totul pe final.

Întâi, Gasly a trecut de Haryanto pentru locul al șaselea, apoi Matsushita nici nu s-a efortat și a ajuns în fața lui Evans grație sistemului DRS, completând dubla ART Grand Prix. Marciello a tranșat disputa pentru locul al patrulea trecând mult mai temerar de Sirotkin, pe exteriorul virajului 4. În penultimul tur s-a schimbat și destinatarul ultimului punct, Pic trecând de Berthon. Singura rocadă care nu s-a produs a fost cea care aducea și pole-ul pe grila inversată, Alex Lynn rezistând în fața conaționalului King. Toți cei 24 de piloți au încheiat cursa.

ART Grand Prix a completat o zi fantastică, reușind să-și adjudece la doar două ore distanță titlurile la echipe din GP3 și GP2. Francezii au dominat primul cincinal din GP2 cu trei titluri (2005, 2006, 2009), însă de atunci nu au mai bifat vreun titlu, nici la piloți, nici la echipe. Vandoorne a ajuns la a șasea victorie stagională și a zecea în cei doi ani de GP2, egalând recordul all-time al lui Pastor Maldonado. Podiumul cu numărul 24 pentru belgian îl face unic deținător al recordului în această privință, lăsându-l în urmă pe Giorgio Pantano.

CR18VmNUEAA796b