Formula 1 Abu Dhabi: Rosberg în pole în fața lui Hamilton

Formula 1 Abu Dhabi: Rosberg în pole în fața lui Hamilton

Nico Rosberg a reușit un tur de excepție pentru a obține pole-position-ul pentru Marele Premiu de la Abu Dhabi în ultima clipă, spulberând timpul înregistrat cu puțin timp înainte de Lewis Hamilton.

Germanul încheie astfel sezonul 2015 cu șase calificări câștigate consecutiv și în ciuda faptului că Hamilton este matematic campion mondial, britanicul va trebui să muncească în plus pentru a încheia anul cu o victorie.

„Sunt mai rapid în clipa asta, sunt foarte mulțumit, mă bucur de moment și sunt bucuros să fiu din nou în pole,” a declarat Rosberg. „Mi-ar plăcea să câștig cursa pentru a încheia anul cu o victorie pentru echipa mea.”

La rândul său, Hamilton a declarat: „N-am fost total mulțumit de mașină pe întreaga durată a weekendului, dar Nico a fost foarte rapid astăzi.”

Prima parte a calificărilor a venit însoțită de un puternic șoc. Sebastian Vettel nu au reușit să urce în primele 15 locuri, abandonând ultimul său tur rapid și terminând în final pe poziția a 16-a. Ceea ce a părut a fi o problemă mecanică a fost de fapt o greșeală a echipei Ferrari, care a considerat că timpul inițial al germanului a fost suficient de bun pentru a trece mai departe.

Odată cu Vettel, în Q1 s-au mai oprit Fernando Alonso și Marcus Ericsson, dar și cei doi piloți Marussia, Will Stevens și Roberto Merhi.

La capătul opus al performanțelor, Hamilton și Rosberg reușiseră tururi excelente, în timp ce Kimi Raikkonen și Jenson Button impresionaseră. Britanicul reușise al 9-lea cel mai bun timp al primei părți a sesiunii, dând impresia că poate reuși o rară calificare în Q3 pentru McLaren. Nu s-a înâmplat. Button a reușit să obțină doar locul 12, spunând că a pierdut din aderență în turul său final.

În urma lui au fost Pastor Maldonado și Felipe Nasr, dar și Romain Grosjean, care nu a putut stabili un timp cronometrat după ce a oprit mașina pe margijea uneia din liniile drepte ale circuitului. Locul 11 a fost ocupat de Max Verstappen, care nu a reușit să-l întreacă pe coechipierul său, Carlos Sainz. Spaniolul a obținut ultima poziție ce ducea în Q3.

Ultimele minute de calificări ale sezonului au fost rezervate așadar pentru Sainz, Raikkonen și piloții Mercedes, Red Bull, Williams și Force India.

Dacă în Q1 și Q2 Hamilton reușise tururi sub 1:41 pe circuitul din Abu Dhabi, în prima sa tentativă de pole britanicul nu a reușit același lucru, iar Rosberg, cu un 1:40.738, s-a instalat la conducere. Ca deobicei însă, finalul sesiunii a reprezentat punctul său culminant, iar majoritatea piloților și-au îmbunătățit tururile în ultimele secunde.

Raikkonen l-a detronat pe Sergio Perez de pe poziția a 3-a, mexicanul fiind nevoit să se mulțumească cu locul 4. Ricciardo va pleca în cursă de pe locul 5, în fața lui Valtteri Bottas, Nico Hulkenberg, Felipe Massa, Daniil Kvyat și Carlos Sainz.

În ceea ce privește prima linie a grilei de start, Hamilton i-a aruncat mingea în terenul lui Rosberg, îmbunătățind timpul inițial al germanului cu un 1:40.614. Ultimul care a trecut linia a fost însă tocmai cel care obținuse ultimele cinci pole-position-uri consecutive. La Abu Dhabi, l-a obținut pe al șaselea.