Formula 1 Abu Dhabi: Rosberg acaparează finalul sezonului

Formula 1 Abu Dhabi: Rosberg acaparează finalul sezonului

Nico Rosberg și-a convertit pole-position-ul  în victorie la Abu Dhabi, câștigând ultima cursă a sezonului în fața coechipierului său deja-campion mondial, Lewis Hamilton.

Într-o cursă ce a început în lumina zilei și s-a terminat sub reflectoare, Rosberg a pornit bine, menținându-și conducerea cursei și controlând-o apoi în întregime. Finalul sezonului i-a aparținut astfel germanului, victoria sa de la Abu Dhabi fiind a treia consecutivă a acestuia și venită după cel de-al șaselea pole consecutiv, obținut sâmbătă.

Având un start mai curat decât Hamilton, Rosberg a reușit să se distanțeze la aproape două secunde de coechipierul său rapid. Distanța dintre cei doi s-a mărit până la șase secunde după prima intrare la boxe, când cei doi au trecut de la pneuri super-soft la cele soft. Britanicul a părut să revină scurt timp mai târziu, la jumătatea cursei având de recuperat aproximativ 2s.

O a doua intrare la boxe făcută de Rosberg în turul 32 l-a făcut pe Hamilton lider, iar campionul mondial și-a amânat al doilea schimb de pneuri, contemplând chiar rămânerea pe circuit până la final de al doilea set de gume. În final, Hamilton a oprit din nou la sugestia inginerului său, dar tururile rapide reușite de Rosberg i-au creat germanului un avans de 12 secunde cu tot atâtea bucle rămase din cursă.

Optând tot pentru pneurile soft, preferate de Mercedes, Hamilton nu a reușit decât să scadă diferența la jumătate, iar Rosberg a trecut prima linia de sosire la capătul celor 55 de tururi ale cursei.

Pe a treia treaptă a podiumului a urcat Kimi Raikkonen, la capătul unei curse curate și fără emoții.

Startul cursei a adus și singurul incident ceva mai mare al ei, Fernando Alonso cauzând abandonul lui Pastor Maldonado după ce o mică ciocnire cu Felipe Nasr l-a propulsat în venezuelean. Maldonado a abandonat, fiind de altfel singurul pilot ce nu a reușit să încheie cursa de la Abu Dhabi. Sebastian Vettel a reușit să câștige trei locuri în prima buclă, germanul pornind abia de pe poziția a 15-a după o sesiune nereușită de calificări.

CU_OqLRWEAA35sf

Primele tururi au adus și multe dueluri în pluton, după care piloții și-au mai potolit agresivitatea și setea de depășiri. Au urmat intrările la boxe, din care cel mai rău a ieșit Valtteri Bottas. Finlandezul a avut un start nereușit de cursă, pierzând loc după loc înainte ca la boxe să fie acroșat de Jenson Button. Bottas a căzut astfel până în spatele plutonului după ce a fost nevoit să-și repare aripa față avariată.

Între timp, Vettel urca în clasament până pe locul 6 înainte de a-și schimba pneurile soft de pe care plecase în cursă. Cu excepția incursiunii germanului, lucrurile au fost destul de liniștite în ceea ce privește primele locuri ale cursei, Sergio Perez și Daniel Ricciardo duelându-se pentru scurt timp.

Odată cu a doua trecere a piloților pe la boxe, australianul l-a avut de înfruntat pe fostul său coleg de la Red Bull, Vettel, iar germanul a trecut cu relativă ușurință de Ricciardo pentru a urca pe locul 5. Acesta a încheiat excelenta cursă de recuperare un loc mai sus, după ce Perez a fost la rândul său întrecut în ultimele zece tururi. Mexicanul poate fi mulțumit de poziția sa finală, un loc 5 obținut la capătul unui weekend excelent pentru el și Force India. Ricciardo a încheiat pe locul 6.

O luptă intensă a avut loc pentru ultimele patru locuri din top 10. Romain Grosjean, urmând strategia lui Vettel, a reușit să urce în clasament până pe locul 7, dar a fost nevoit să oprească la boxe din nou pentru obligatoriul schimb pe pneuri super-soft, ieșind temporar din puncte. Francezul a revenit pe final, întrecându-i pe Carlos Sainz și Daniil Kvyat și terminând pe poziția a 9-a, în spatele lui Nico Hulkenberg și Felipe Massa. Kvyat a obținut ultimul punct pus în joc.

Sainz, Jenson Button și Valtteri Bottas l-au urmat, în fața piloților Sauber. Max Verstappen, la capătul unei curse cu multe momente entuziasmante cu care ne-a obișnuit, a încheiat dezamăgitor pe locul 16 din cauza unei penalizări, ultimii trei clasați fiind Alonso, Will Stevens și Roberto Merhi.

Sezonul Formulei 1 s-a încheiat așadar la fel cum a început – cu un 1-2 al Mercedes. „Austin a fost punctul negativ al sezonului, dar am revenit mai puternic și sunt bucuros pentru modul în care am încheiat sezonul,” a spus Rosberg la ceremonia de premiere, mărturisind entuziasmat că nu l-ar deranja ca sezonul următor să înceapă „chiar și mâine.” „Mereu e dificil să te întreci cu Lewis, așa că mă bucur cu atât mai mult că am câștigat.”

Mai puțin entuziasmat, dar cu titlul mondial în buzunar, Hamilton a declarat: „A fost un an excelent. Sunt bucuros că s-a terminat. Jos pălăria pentru echipă. Am arătat că Mercedes este echipa cea mai bună din lume.”

Duelul dintre cei doi este așteptat să țină capul de afiș când Formula 1 se va întoarce, în martie, iar dacă acest sezon ne-a învățat ceva, e că bătălia nu poate decât să devină mai frumoasă. „Aștept cu nerăbdare și sunt sigur că va fi un sezon grozav și că vom avea o mașină bună. Trebuie să privim înainte,” a încheiat câștigătorul zilei.