Dakar 2016 – Loeb conduce detașat în ziua a treia

Dakar 2016 – Loeb conduce detașat în ziua a treia

9 titluri în WRC și un periplu destul de pozitiv prin WTCC nu l-au liniștit pe Sébastien Loeb, francezul despărțindu-se de Citroën la acest început an pentru a alerga cu Peugeot în Raliul Dakar. Luni, Loeb a reușit victoria în a doua etapă a evenimentului din Argentina și Bolivia.

Prima etapă, desfășurată duminică, a fost anulată din cauza vremii dificile, ploile torențiale care au căzut peste Argentina făcând traseul impracticabil. Asta după ce cursa introductivă de sâmbătă a fost întreruptă de accidentul provocat de pilotul chinez Guo Meiling, care a intrat într-un grup de spectatori rănind 10 persoane.

Loeb, alături de copilotul Daniel Elena pilotează un Peugeot 2008DKR16. Echipa Peugeot îi mai are în componență pe Carlos Sainz, Stephane Peterhansel – de 11 ori câștigător al Dakar-ului și pe Cyril Despres – campion Dakar la moto de 5 ori, trasferat la 4 roți anul acesta.

[quote_box_avatar name=”Sébastien Loeb” avatar_img_url=”http://www.pitstops.ro/wp/wp-content/uploads/2016/01/Loeb.jpg”]Ce m-a marcat cel mai mult este experiența complet diferită care este Dakar-ul. În WRC, mergeam ocolind obstacolele, dar cu mașina de Dakar poți trece direct peste ele și e necesară o perioadă de acomodare pentru a căpăta încrederea. Deasemenea, mă bazam în trecut pe note de drum foarte detaliate. În Cross Country trebuie să-ți găsești singur traseul și să improvizezi ruta. Și e și prima oară când conduc un diesel într-o competiție..[/quote_box_avatar]

Peugeot are la activ 4 victorii în Dakar, între 1987 și 1990, cu o revenire dificilă anul trecut, cele mai bune clasări ale team-ului fiind locul 11 al lui Peterhansel și locul 34 al lui Despres, Sainz abandonând.

Proba de luni, dintre Villa Carlos Paz și Termas de Río Hondo a fost scurtată de la 510 la 386 km. Loeb a fost cel mai rapid la toate check-point-urile și a câștigat cu un avans de 2 minute în fața lui Peterhansel. Francezul a fost și el surprins de rezultat, fiind unul dintre cei care s-a împotmolit în noroi de-a lungul zilei. Al treilea Peugeot n-a fost la fel de norocos, Carlos Sainz pierzând peste 10 minute cu probleme la motor și terminând în afara primilor 10. În urma celor 2 Peugeot au terminat mașinile Toyota conduse de Vladimir Vasilyev și Giniel de Villiers. După ei, primul X-raid Mini, pilotat de pilotul WRC Mikko Hirvonen.

O nouă zi, o nouă probă scurtată: marți, proba desfășurată între Termas de Río Hondo și Jujuy a fost scurtată de la 313 la 193 km. Același câștigător, însă, Loeb terminând ziua la peste 5 minute în fața sud-africanului Giniel de Villiers de la Toyota, într-o zi în care proba pentru camioane a fost suspendată după ce o porțiune din traseu s-a pierdut sub ape. Al treilea clasat al zilei a fost spaniolul Carlos Sainz, care și-a început cursa de recuperare după problemele de luni.