Alex Zanardi la ediția centenară a Indy 500?

Alex Zanardi la ediția centenară a Indy 500?

Una dintre cele mai surprinzătoare supoziții referitoare la sporturile cu motor în noul an se leagă de numele lui Alex Zanardi, care studiază posibilitatea de a lua parte la cel de-al 100-lea start pe Brickyard.

Alessandro Zanardi nu cunoaște cuvântul ”imposibil”, iar cele mai mari succese din cariera sa de pilot au venit în Statele Unite. Prima perioadă petrecută în CART alături de Chip Ganassi (1996-1997) s-a soldat cu două titluri, apoi a revenit alături de inginerul lui Chip, Mo Nunn, după aventura ratată la Williams în Formula 1. Accidentul din 2001 l-a silit să considere cursele americane de monoposturi un capitol încheiat. Până acum.

Înainte de 2009, în Statele Unite se resimțeau efectele ”marii schisme” dintre Indy Racing League și CART/Champ Car. Zanardi n-a avut așadar ocazia de a concura la Indy 500, de vreme ce primele semne ale împăcării au venit odată cu acceptarea celor de la Ganassi pe grila din Indiana în 2000, când Juan Pablo Montoya a învins. Mo Nunn nu avea resursele pentru a pregăti o mașină conformă cu specificațiile impuse de IRL doar pentru o cursă pe an, așa că șansa a trecut pe lângă Zanardi.

Tocmai din acest motiv, se vehiculează ideea unei ”bombe” mediatice în pregătirea ediției cu numărul 100 a celei mai celebre curse americane: Zanardi pe grilă cu un monopost modificat pentru infirmitatea sa. Concret, e vorba de a monta ambreiajul pe un inel în spatele volanului, în timp ce pedalele pot fi operate cu protezele, la fel cum a pilotat recent modelul Z4 GT3 la Paul Ricard și Spa, sau un turism din DTM în finala de la Hockenheim. Practic, misiunea este chiar mai ușoară din acest punct de vedere, dat fiind că marele impediment era incapacitatea de a apăsa pedala de frână cu aceeași forță (peste 70kg) ca și ceilalți piloți. Rămâne stringentă însă chestiunea testului cronometrat de evacuare în caz de urgență.

Alex Zanardi a știut să-și facă prieteni și nu ar duce lipsă de oferte dacă intenția sa este serioasă. Primul care i-a venit în ajutor a fost Jimmy Vasser, bunul său coechipier de la Ganassi, actualmente șef de echipă la KV Racing. Campionul din 1996 a declarat că i-a deschis ușa lui Alex și că va face modificările necesare fără ezitare. Sportiv, Jimmy a recunoscut însă că Zanardi ar trebui să-și maximizeze șansele la 50 de ani și să-l caute întâi pe Chip, care i-ar putea oferi un material tehnic mult mai potrivit. Într-adevăr, dacă privim în urmă la sezonul 2015, Penske și Ganassi au dominat, atât la Indy 500, cât și de-a lungul întregii campanii.

Dacă chiar vrea să facă asta, dați-vă la o parte! Când Zanardi își pune în minte ceva, duce la bun sfârșit. Momentan, îl las să fiarbă puțin și să se decidă dacă asta e ceea ce-și dorește.

Jimmy Vasser

Totuși, principalul obiectiv al lui Alex în 2016 rămâne participarea la Jocurile Paralimpice de la Rio, așa că ar fi extrem de dificil să urmărească doi iepuri în același timp, mai ales când e vorba de o provocare atât de dificilă precum Indy 500.