Troy Corser (n.1971)

Troy Corser (n.1971)

După 15 sezoane în care a prins vremuri de top în Superbike, Troy Corser este indiscutabil printre cei mai mari piloți dați de Australia. Titlurile sale au o greutate aparte, dat fiind nivelul extrem de ridicat al adversarilor.

La 12 ani după Wayne Gardner, orașul Woolongong din Australia a dat lumii motociclismului un nou talent de marcă, în persoana lui Troy Gordon Corser. Microbul l-a atins de mic pe Troy, care a asistat la finele anilor ’80 la marele avânt al acestui sport în țara natală – după titlul lui Gardner, a urmat introducerea traseului de la Phillip Island în calendar și un efluviu de fani care au creat un climat benefic performanței.

După invariabila școală de motocross și dirt-track, așa cum îi șade bine oricărui australian, Corser a ajuns campion național de Superbike (1993), apoi a mers în Statele Unite și a zguduit ierarhiile imediat, obținând titlul în AMA Superbike încă din stagiunea de debut. A fost ultimul campionat american câștigat pe o motocicletă Ducati. Era evident că pasul următor trebuie să fie mondialul și tot cu Ducati s-a produs debutul său în 1994, la câteva runde cu wildcard. Cinci podiumuri anunțau venirea lui Corser, care în primul sezon complet (1995) a bătut cu pumnul în masă imediat, cu pole chiar de la prima cursă și victorie pe temutul Salzburgring în iulie. Au mai urmat alte trei succese în acel an și dueluri aprige cu colegii de la Antipozi – Gobert și Slight. Toți trei au fost însă învinși fără drept de apel de Fogarty.

Intersezonul a lăsat tronul gol, odată ce Fogarty a schimbat dominatorul Ducati pe o problematică Honda. Corser a fost cel mai pregătit pentru a emite pretenții la titlu și după 7 victorii a tranșat lupta cu Slight, devenind campion în al doilea sezon complet. Mirajul motomondialului l-a atras în ’97, însă după o campanie gri a revenit în arena sa predilectă, fiind al treilea la general în 1998-2000. Însă dintre aceste trei campanii, cel mai aproape de titlu a fost în prima, când venise în finala de la Sugo din postura de lider, însă o căzătură în warmup l-a făcut să rateze participarea în curse.

După doi ani cu Aprilia (2000-2001), a acceptat să-l ajute pe amicul Carl Fogarty în dezvoltarea prototipului Foggy Petronas, cu care a rulat în 2003-2004 fără mari șanse de a se amesteca printre cei mari. Totuși, în 2004 proiectul devenise interesant, iar Corser a adus un fenomenal loc secund la Imola și două plecări din pole. Era însă prea puțin pentru un asemenea pilot, care i-a lăsat ghidonul conaționalului McCoy și a acceptat oferta Alstare Suzuki pentru 2005.

Revenit la vârf, Corser a dominat stagiunea în stil mare: în primele 8 duble manșe și-a adjudecat jumătate din victorii și nu s-a dat jos niciodată de pe podium, erodând masiv moralul lui Vermeulen, Haga sau Toseland. În 2006 a revenit celălalt Troy (Bayliss) pe letalul Ducati și nu i-a mai dat vreo șansă lui Corser, care a reușit doar două victorii, devenind mai degrabă un specialist al calificărilor. Gurile rele au început să spună că doar conjuncturile favorabile create de Fogarty în ’96 și Bayliss în 2005 l-au favorizat pe Corser, însă o asemenea afirmație ar fi deosebit de injustă.

Pe final de carieră (2009-11), Troy a mai luat un proiect de la zero – cel demarat de BMW în mondialul de Superbike. Australianul le-a adus bavarezilor primul podium din carieră la Monza în 2010, dar nu a reușit să mai adauge vreun triumf la cele 33 obținute anterior. Tot alături de BMW și-a încercat de curând șansele și ca team manager, însă n-a ieșit prea bine pentru el.