F1 2016: Pascal Wehrlein debutează la Manor

F1 2016: Pascal Wehrlein debutează la Manor

Campionul DTM a fost trimis la Manor împreună cu motoarele Mercedes, dovedind pentru prima oară după 20 de ani că germanii chiar mizează pe tinerii racolați pe filieră. O șansă pentru Ocon să ocupe locul vacant în DTM.

Chiar dacă Pascal Wehrlein nu adunase cele 40 de puncte, FIA i-a putut acorda superlicența pentru 2016, de vreme ce a mai avut-o deja în urma testelor efectuate cu Mercedes anul trecut. Cei de la Manor declaraseră că ar putea obține mai mulți bani vânzând locul decât dacă motoristul german le-ar face un discount în schimbul preluării lui Wehrlein, însă până la urmă cele două părți s-au înțeles și tânărul de 21 de ani originar din Mauritius va fi pe aceeași grilă cu idolul său, Lewis Hamilton. Paul di Resta făcuse același pas, sosind în F1 în 2011 cu titlul DTM în buzunar.

Ultima oară când Mercedes a păstorit juniori pe care i-a adus până în Formula 1 era în prima jumătate a anilor ’90, când Schumacher (1991), Wendlinger (1993) și Frentzen (1994) au debutat cu Jordan, respectiv Sauber. Acum cinci ani, au început să școlească din nou tineri în DTM, racolându-i pe Vietoris (2011), Merhi (2012), Wickens (2012), Juncadella (2013), Wehrlein (2013), Auer (2015) și Gotz (2015). Merhi a fost singurul care n-a trecut evaluările și a părăsit programul.

De departe, cel mai capabil s-a dovedit Pascal Wehrlein, chiar dacă și Vietoris sau Wickens au deja victorii în cont. Wehrlein a dovedit o constanță exemplară în 2015 și a respins atacurile conjugate ale celor de la Audi, reușind să ducă la bun sfârșit o campanie în care două victorii în 18 starturi au fost suficiente pentru a deveni cel mai tânăr campion din istoria de trei decenii a DTM. Plecarea sa evită situația unică în care am fi putut avea aceiași 24 de piloți în seria germană ca și anul trecut.

Locul pe care îl eliberează Pascal îi va reveni, cel mai probabil, lui Esteban Ocon. Francezul va avea un an extrem de încărcat dacă va alterna un program complet în DTM cu recent anunțata poziție de tester al noii echipe de Formula 1 Renault. S-a confirmat, așadar, că este doar un împrumut al lui Ocon către conaționalii săi, Toto Wolff dovedind că Mercedes are intenții pe termen lung în F1, motiv pentru care se pregătesc asiduu succesorii lui Hamilton și Rosberg, ambii trecuți deja de 30 de ani.