Top 50 piloţi de GP: Chris Amon (31)

Încă una din dovezile vii că cifrele seci nu reflectă nimic din calitatea unui pilot senzațional precum Amon, cu o abilitate tehnică fără egal în epocă.

Între 1967-1972, Amon a fost egalat numai de Jackie Stewart pentru virtuozitatea intrinsecă a performanţelor sale (Spa 1968, 1970 sau Clermont Ferrand 1972 sunt doar exemple alese aleatoriu), îmbinând armonios ştiinţa cursei cu superbele calităţi tehnice şi de analist ce au făcut din el favoritul inginerilor, cel mai talentat dintre toţi oamenii de la Antipozi. „Nu avea deloc încredere în talentul său, povesteşte Mauro Forghieri, dar noi am fost convinşi de la început că e singurul ce îl poate egala pe James Clark.” Mo Nunn explică şi el: „A fost primul pilot ce ne-a putut oferi un feed-back veridic în privinţa comportamentului maşinii. Aveam o problemă cronică cu viteza de vârf şi Chris Amon a fost unicul care a depistat sursa problemei”.

“Ştii, lumea spune că am fost ghinionist, dar de fapt sunt chiar norocos că încă sunt unde sunt acum. Odată cu trecerea anilor începi să te gândeşti din ce în ce mai mult la cei care nu mai sunt printre noi, Jimmy, Jochen şi restul… Iar pentru asta, pentru că am scăpat cu viaţă, trebuie să fiu recunoscător sorţii.”

Citește și:
Amon și pisica neagră
De la pilot la manager – Chris Amon