Top 50 piloţi de GP: Froilan Gonzalez (30)

Top 50 piloţi de GP: Froilan Gonzalez (30)

Gigantul cu suflet generos din umbra lui Ascari şi Fangio putea domina chiar şi cele mai nărăvaşe maşini într-o maniera rudimentară la prima vedere, dar rezultatul era de multe ori magnific.

Cel mai aclamat astfel de moment, Silverstone 1951, nu este neapărat şi cel mai bun. Se uită uşor că la Spa în 1953, înarmat cu acelaşi Maserati ACG6 ca şi Fangio, se depărtase de acesta la jumătate de minut după câteva tururi, apoi motorul a expirat. Unde era atunci campionul en-titre Ascari? La aproape un minut în spate…

Anul următor, pe o ploaie necruţătoare la Silverstone, a repetat isprava din 1951 într-o manieră şi mai dominantă, acelaşi Fangio părând doar un debutant blazat. „Spre deosebire de toți ceilalți, retrogradează într-o treaptă inferioară fără smucituri, treptele nu se încurcă, iar cutia de viteze face față acestui tratament” comenta Tony Bolster în Autosport.

Împreună cu John Wyer, ne-am postat în Woodcote și am ascultat sunetul motorului tur după tur, rămânând cu adevărat uluiți. Un adevărat fenomen acest Froilan!

Problema e că astfel de momente nu apăreau chiar cu cursivitatea din cariera celor mai mari dintre cei mari, dar şi când asta se întâmpla era eliberat un leu descătuşat ce avea în faţă numai victoria.