Phillip Island test ziua 1: Ploaia în prim-plan

Phillip Island test ziua 1: Ploaia în prim-plan

Ploaie și Petrucci la Antipozi – italianul s-a dezlănțuit din nou pe un asfalt umed și a încheiat cu cel mai rapid timp al zilei cu program limitat.

Prima zi de teste din Australia a început cu o pistă udă și o oră de liniște. Apoi, piloții au ieșit rând pe rând pentru a evalua cele două aspecte critice – pneurile de ploaie concepute de Michelin și comportamentul unității electronice standard în asemenea condiții. Până spre finele intervalului orar aferent testelor, pista s-a uscat, însă nu complet. S-au putut monta slickurile, însă anumite zone încă prezentau bălți, așa că timpii nu sunt foarte relevanți.

Unii dintre protagoniști chiar au ales să încheie mai repede ziua și nu au rulat în cele 20 de minute de final, în care s-au realizat mari progrese. Astfel, dominatorul de la Sepang, Jorge Lorenzo, a fost abia al 16-lea, în timp ce primul în ierarhie a fost cel ce impresionase și anul trecut pe ploiaie, Danilo Petrucci. Timpul său a fost însă la peste 3 secunde de recordul pistei australiene.

Dacă ne-am fi gândit dinainte la o ierarhie a specialiștilor ploii, aceasta s-a reflectat cu mare acuratețe la finele zilei. În spatele lui Petrucci i-am avut pe ”the natural” Vinales, apoi contingentul britanic format din Smith, Redding și Crutchlow , despre care se știe (și s-a văzut ultima oară la Misano la primii doi) că au un atu în asemenea condiții. Primul pilot al vreuneia dintre cele trei mari uzine a fost sărbătoritul de luni, Valentino Rossi, cel ce și-a maximizat opțiunile la titlul de anul trecut tocmai pe baza interferențelor climatice (Silverstone, Misano, Motegi).

23_marc-lowres

Astăzi a fost rândul altui protagonist să sufle în lumânări, Marc Marquez împlinind 23 de ani. El s-a clasat al 12-lea din grupul de 17, la revenirea pe traseul unde luase parte la una dintre cele mai frumoase curse din istoria motomondialului în urmă cu câteva luni (și unde Rossi a început să-l acuze). Dani Pedrosa s-a clasat ultimul în această primă zi de test în care au mai fost de notat absența Aprilia, care a preferat un test privat în Qatar cu noua motocicletă, dar și întoarcerea în șa (pentru doar 6 tururi) a localnicului Jack Miller, în recuperare după operația suferită înainte de testul de la Sepang.

Cei prezenți la Phillip Island au avut pulsul ridicat în momentul în care Marquez l-a prins la un moment dat pe Rossi și a început să-l preseze…

0004_t03_marquez_2016-lowres