Top 50 piloţi de GP: Lewis Hamilton (20)

Un om la fel de suprem înzestrat în privința calităților primare ca și cei mai buni din istorie, dar cu oarecare lipsuri în anume departamente, Lewis Hamilton e un acrobat din aceeași rasă cu Bordino, Nuvolari, Rindt și Peterson, un om ce poate merge la infinit în zona roșie a turometrului și scoate minuni de un singur tur din joben.

Însă aceste vârfuri de performanță au fost câteodată însoțite și de hopuri și alunecări în pluton, demonstrând din nou că Lewis e un pilot superb de privit, fenomenal în controlarea unei mașini la limita absolută a aderenței, dar în același timp capricios, inconstant și cu ceva lacune la capitolul psihic. Ca viteză pură şi car-control, britanicul este cel mai bun pilot al epocii actuale, dar pentru a fi un racer suprem e nevoie de mai mult de atât. Vechea ştiinţă a lui Nazzaro de a citi cursa ca pe o carte deschisă nu este stăpânită chiar în cel mai înalt grad, iar subtilitatea tehnică, chiar dacă nu lipseşte cu desăvârşire din bagajul său, nu este o caracteristică distinctivă. De cealaltă parte, oportunismul în efectuarea unei depăşiri cruciale, abilitatea de a performa mai bine ca oricine consumând în acelaşi timp mai puţin combustibil şi constanţa ritmului indiferent de compoziţia pneurilor sunt calităţile unui mare pilot din orice unghi am privi. Nu e chiar ceea ce am numi un ins blindat psihologic precum Jones, iar momentele sale de rătăcire şi izbucnirile emoţionale îl ţintuiesc puţin.

Un talent singular și o abilitate magnifică, cum se întâlnesc o dată într-o generație, nu pot face însă totul atât timp cât mijloacele cu care trebuie exploatate aceste calități nu sunt uneori la înălțime și nici judicios exprimate.