Formula E Mexic: d’Ambrosio, vrednic moștenitor

Formula E Mexic: d’Ambrosio, vrednic moștenitor

Am închis televizoarele cu convingerea că Lucas di Grassi a semnat cursa perfectă. Însă răsăritul european a adus vestea descalificării brazilianului, Jerome d’Ambrosio fiind astfel declarat învingător, iar rezistența sa în fața lui Buemi a primit recompensa supremă.

După ce Formula E a vizitat anul trecut traseul urban de la Monaco, a venit rândul circuitului Hermanos Rodriguez să găzduiască în același sezon Formula 1 și noua competiție electrică.

Sebastien Buemi și-a complicat din nou misiunea în calificări, lansându-se în cursă abia de pe poziția a cincea cu cea mai rapidă mașină. După ce e.dams dictase tonul în antrenamente, doar Nico Prost s-a achitat de sarcina clasării în prima linie, în spatele lui Jerome d’Ambrosio. Linia a doua a fost ocupată de piloții Abt Audi, în ordinea firească – Lucas di Grassi, apoi Daniel Abt.

Startul în cursă a fost destul de liniștit și tot plutonul și-a croit drum fără incidente pe frânarea în prima șicană strâmtă. Ordinea de pe grilă s-a păstrat într-o primă jumătate de cursă destul de liniștită. Buemi a găsit breșa în defensiva labilului Abt și a urcat pe 4, însă a fost 1-1 între cele două mari echipe în turul 22, atunci când di Grassi l-a taxat pe Nico Prost pentru locul secund. S-a intrat la boxe în șir indian, de unde s-a ieșit în aceeași ordine. Prost însă a fost eliberat în calea lui Abt și a primit un drive through.

Trecerea pe a doua mașină aducea după sine și încheierea votului pentru Fan Boost, un avantaj care s-a dovedit decisiv pentru Lucas di Grassi. La prima parcurgere integrală a liniei de start-sosire după oprirea la boxe, brazilianul a apăsat ”butonul magic” și a executat o manevră perfectă de depășire asupra lui d’Ambrosio. Departe de ușurința unei mutări cu DRS din Formula 1.

Buemi nu mai putea aștepta în spatele lui d’Ambrosio, văzându-l pe rivalul său la titlu cum sprintează pentru victorie. Nu pentru prima oară, elvețianul și-a pierdut cumpătul și s-a angrenat într-un duel la limită, cu contacte, șicane ratate și cuvinte grele. Totuși, monopostul Dragon a continuat să-i reziste până la finele cursei. Lucas di Grassi a câștigat cu 10 secunde avans, însă a fost descalificat pentru că primul monopost a fost sub limita legală de greutate, iar astfel d’Ambrosio și Buemi au progresat câte un loc.

Belgianul a primit puncte bonus pentru victorie, dar le-a pierdut în detrimentul lui Nico Prost pe cele pentru cel mai rapid tur, de vreme ce stabilise acel reper prin tăierea unei șicane. Supărarea lui Buemi s-a transformat într-un avans considerabil la general odată ce di Grassi a fost șters din clasamente. Pentru Abt Audi a fost un final de coșmar, de vreme ce și juniorul Abt a greșit pe final și a lovit glisierele. Comisarii au decis și penalizarea lui Loic Duval cu 15 secunde, ceea ce l-a dat jos de pe podium în detrimentul lui Prost. Al cincilea a fost Robin Frijns.

Așadar, Buemi și e.dams sunt marii câștigători ai etapei din Mexic, în pofida rezistenței eroice a lui d’Ambrosio. La polul opus, perechea NextEV compusă din Turvey și campionul Nelsinho Piquet tot nu a putut ajunge în puncte, însă cel mai nefericit pilot trebuie să fie Antonio Felix da Costa. Portughezul a pierdut 10 locuri pe grilă, apoi și-a rupt aripa față și a mai primit un drive through pentru tăierea șicanelor.

Clasament: Buemi 98p, di Grassi 76, Bird 60p

What a feeling!!! Thanks to Mexico city for such a warm welcome and thanks to dragon racing for all the hard work! @fiaformulae

A photo posted by Jerome D’Ambrosio (@jeromedambrosio7) on