IndyCar St. Petersburg: Început perfect pentru Montoya

IndyCar St. Petersburg: Început perfect pentru Montoya

Misiunea lui Montoya putea fi la fel de grea ca și în 2015, însă absența de ultimă oră a lui Will Power l-a făcut să se dueleze doar cu Pagenaud într-o după-amiază dominată de cei doi piloți Penske.

Will Power a avut proasta inspirație de a modifica balansul frânelor chiar în mijlocul unui viraj în antrenamentele libere și a percutat violent zidul.  El a revenit în calificări și a corectat recordul pistei, stabilind timpul de pole, însă durerile s-au accentuat și problemele cu urechea internă i-au afectat simțul echilibrului. Oriol Servia a fost chemat de urgență să-l înlocuiască, dar regulile referitoare la schimbarea de pilot l-au făcut pe catalan să plece ultimul.

Simon Pagenaud a moștenit așadar pole-ul, în fața celorlalți doi piloți full-time înscriși de Roger Penske, Helio Castroneves și Juan Pablo Montoya. Startul a fost destul de curat, singurul care a avut de suferit fiind recent revenitul James Hinchcliffe. Montoya n-a zăbovit prea mult în spatele lui Castroneves, pornit pe o strategie alternativă în ceea ce privește gumele, însă Pagenaud își construise deja un avans. Scott Dixon a trecut și el de Helio, însă nu a stat mult în avanposturi. Cursa tuturor echipierilor Ganassi a fost afectată de opriri prelungi, necesare pentru curățarea radiatoarelor obturate care provocaseră supraîncălzirea monoposturilor.

Tururile se succedau fără vreun incident, până spre jumătatea cursei când Marco Andretti și-a pierdut cumpătul și s-a răsucit, calând motorul. La restart, același Andretti junior a mai comis-o încă o dată în ultimul viraj, însă asta a fost doar încălzirea: Munoz a provocat o reacție în lanț în virajul 4, producând daune la vreo 10 monoposturi. Din fericire, șasiurile DW12 sunt atât de robuste încât nimeni nu a abandonat: repornire cu demarorul extern, schimb de aripi și gata!

12809631_2155150037956637_6075222802612813084_n

Întârzierea cauzată de incident și de problemele celor de la Ganassi i-a scos din cărțile pentru o clasare bună pe Graham Rahal și Sebastien Bourdais, marii beneficiari fiind piloții lui A.J. Foyt. Sato și Hawksworth au urcat în top 10 și s-au ferit de probleme. În față, restartul a reprezentat prilejul ideal pentru ca Montoya să-l surclaseze pe Pagenaud pe frânarea din primul viraj, după care columbianul a controlat cursa și a gestionat calm depășirea piloților întârziați. Conor Daly a pus în aplicare un pariu strategic al lui Dale Coyne și a condus o vreme cursa conjunctural, însă a avut și el probleme spre final.

[pullquote]

Tururi la conducere:

Pagenaud 48

Montoya 44

Daly 15

Hunter-Reay 3

[/pullquote]

Castroneves putea completa un podium integral Penske, însă a fost depășit de vârful de lance Honda, Ryan Hunter-Reay în penultimul tur și nu mică i-a fost mirarea când s-a uitat în oglinzi și l-a văzut din spate insistent pe rusul Mikhail Aleshin, autor al unei curse fără greșeală cu plecare de pe 17. Al șaselea a sosit Takuma Sato, în fața lui Scott Dixon, care a primit poziția cadou de la coechipierul Kimball. Doar nouă piloți au încheiat în tur cu Montoya, dată fiind lunga perioadă pe steag verde (ultimele 48 de tururi).

Așadar, Juan Pablo a început cu dreptul noua campanie de IndyCar, cu o victorie mult mai facilă în Florida față de cea de anul trecut, când a întâmpinat opoziția acerbă a lui Will Power. Este foarte important pentru columbian să nu mai ajungă în runda finală a campionatului și vreun alt coechipier (mai ales Power) cu șanse la titlu, deoarece am văzut ce se poate întâmpla, la Sonoma în 2015.

Montoya este acum egalul lui Alex Zanardi în ierarhia all-time (15 victorii), în timp ce pentru Roger Penske a fost cea de-a opta victorie la St.Petersburg și a 179-a din istoria echipei.

Big Three in top 10: 8

[table tablesorter=”0″ class=”table table-border” table colalign=”center|center|center|center|center” table style=”background-color:#b3b3b3;font-size:12px”]
Echipa, #1, #2, #3, #4

Penske,1-Montoya,2-Pagenaud,4-Castroneves,18-Servia

Andretti,3-Hunter-Reay,8-Munoz,12-Rossi,15-Andretti

Ganassi,7-Dixon,9-Kanaan,10-Kimball,17-Chilton

[/table]

Debutanți

[table tablesorter=”0″ class=”table table-border” table colalign=”center|center|center|” table style=”background-color:#b3b3b3;font-size:12px”]

Pilot,Echipa,Clasare

Rossi,Andretti Autosport,12

Daly,Dale Coyne Racing,13

Pigot,Rahal Letterman Lanigan, 14

Chilton, Ganassi Racing,17

[/table]