Formula 1 2016: Predicțiile echipei Pitstops.ro

Formula 1 2016: Predicțiile echipei Pitstops.ro

La începutul unui sezon de Formula 1 care se anunță cel puțin interesant, echipa redacțională a PitStops.ro s-a așezat la o masă rotundă pentru a stabili care sunt oamenii de urmărit în acest sezon.

Alexandru Șiclovan, Bernd, Dragoș Soare-Rada, Dan Dracea și Liviu Aileni și-au expus părerile vizavi de piloții care vor ocupa top 5-ul clasamentului la încheierea sezonului. Părerile, veți vedea, sunt foarte similare. Va putea Lewis Hamilton să mai bifeze un titlu mondial? Noi zicem că da, însă amenințarea Ferrari va fi una extrem de puternică, iar dacă în ultimii doi ani piloții Mercedes au acaparat primele două locuri în clasamentul mondial, în 2016 acest lucru nu mai pare o certitudine.

Alexandru Șiclovan

După ceea ce am văzut în iarnă, noul sezon de Formula 1 e ca o mână de poker în care toată lumea știe că ai careu și prea puțin contează a cincea carte. Să conturezi un top 5 înseamnă doar să fixezi piloții Mercedes și Ferrari într-o ordine studiată și să deslușești singurul mister – cine va fi al cincilea? Recunosc, mi-ar plăcea să fie Max Verstappen, însă am stabilit că nu facem wishful thinking. Nu cred nici în capacitatea Red Bull de a surmonta deficitul motorului și nici în stabilitatea bugetară a celor de la Force India, necesară pentru a ține pasul cu dezvoltarea. Așa că va fi un Williams, evident Bottas. Însă Valtteri nu va mai fi la bătaie cu Kimi, căci Ferrari s-a distanțat net.

După tumultul din 2014, Hamilton a venit în 2015 cu un mindset mult mai potrivit. Nu a mai făcut atâtea cadouri sâmbăta și foarte rar a fost scos din confort zone. Practic, până la adjudecarea matematică a titlului, singurul moment cu „vechiul Lewis” a fost Monaco. La finala DTM am asistat la o conferință de presă a lui Rosberg, în care se vedea cât de greu îi este să mai găsească bravada și motivația de a-l învinge pe coechipierul său. E din ce în ce mai puțin credibil atunci când afirmă că va fi campion. A fost erodat psihic și pare să fi îmbătrânit foarte accentuat în ultimele 24 de luni.

Așadar, un simplu trend analysis mă face să spun că, dacă anul trecut Rosberg se bucura de un avantaj tehnic suficient pentru a-l ține pe Vettel în spate, acum nu va mai reuși asta. Va face însă destul pentru a-l ține la respect pe celălalt finlandez, Kimi Raikkonen.

Banale predicții? În ton cu vremurile.

5. Bottas; 4. Raikkonen; 3. Rosberg; 2. Vettel; 1.Hamilton.

Bernd

5. Valteri Bottas – 2016 este un an decisiv pentru finlandez. Un Williams mai sigur pe zonele întortocheate, un psihic solid și un stil ciudat cu linii foarte strânse ce protejează superb pneurile sunt atuurile sale. Plus că Valteri e imperturbabil în defensivă.

4. Kimi Raikkonen – Evident că Iceman a pierdut acele 2-3 zecimi vitale ce îl făceau în era McLaren să esacaldeze niște piscuri inaccesibile pentru mai toți de pe grilă. Dar având în vedere că a fost mulțumit din prima clipă de comportamentul monopostului spune multe. Puntea față schimbată ce înlătură caracterul subvirator al precedentului îl va face sa fie mai aproape de Vettel ca în 2015.

3. Nico Rosberg – E adevărat că a încheiat 2015 pe cai mari, dar doar pentru că a muncit mai mult la set-up pe când Hamilton – campion deja – era în lumea lui high-style. Nico e un pilot foarte bun, dar nu unul mare. E muncitor și încăpătânat, dar nu e un racer și de asta a fost învins în 2014 și 2015. Poate avea însă șansa lui dacă Lewis o ia pe arătură ca în 2011.

2. Sebastian Vettel – Dar ar putea fi și Lewis Hamilton. Dacă Ferrari-ul vine la 2-3 zecimi/tur de Mercedes putem asista la un sezon vintage gen 1986, tocmai prin prisma abordării cerebrale a lui Seb, a eticii muncii, atenției acordate detaliilor și a faptului că foarte rar are o zi proastă. Plus că la prima impresie SF16-H e din nou mai gentil cu problematicele Pirelli.

1. Lewis Hamilton – Dar, din nou, ar putea fi Sebastian Vettel. Lewis are cel mai bun monopost, e un racer mai incisiv decât cei pomeniți până acum și ca viteză pe un tur e unul dintre cei mai buni din istorie. Doar psihicul său uneori labil și abilitatea tehnică redusă l-ar trage în jos. Plus un coechipier care să-i fure din puncte.

PS: ca mai întotdeauna topul 5 final nu prea are de-a face și cu topul valoric al prestațiilor. Ȋn această a doua categorie Fernando Alonso și Daniel Ricciardo ar trebui să vină din nou sus, foarte sus.

Dragos Soare-Rada

5. Desi aș fi tentat sa spun Max Verstappen, trebuie sa-l aleg pe Valtteri Bottas. Monopostul Williams este peste Toro Rosso. Power-unit-ul cu un an mai vechi îi trage pe italieni în jos deși nu m-aș mira deloc să-l văd pe Max bătându-se cu monoposturile Williams pe circuitele mai lente.

4. Kimi Raikkonen – Deși monopostul din 2016 îi place mai mult decât cel de anul trecut, nu-l văd pe finlandez să se bată constant cu monoposturile Mercedes. Or să mai fie momente de geniu din partea lui, dar eu îl văd pe 4 la final.

3. De aici începe greul. Este clar că monopostul Ferrari a făcut un pas înainte. A fost chiar peste monoposturile argintii în anumite momente din teste. Nu cred ca italienii au reușit să depășească săgețile argintii însă sunt foarte aproape. Suficient de aproape pentru ca un Sebastian Vettel sa le creeze probleme. Din acest motiv pe locul 3 văd un Mercedes. Iar intre Hamilton și Rosberg, îl aleg pe Nico Rosberg.

2. Lewis Hamilton – De ce? Noul nas Mercedes și noua aripă față au făcut ca monopostul Mercedes să fie puțin mai imprevizibil. În plus, Hamilton încă nu este mulțumit de suspensia față. Și mai e stilul de viață. Hamilton se comportă ca și cum totul i se cuvine. Garda puțin lăsată și faptul că Ferrari-ul este foarte aproape s-ar putea să-l coste pe britanic. Iar dacă o să fie prins pe picior greșit de câteva ori, Hamilton ar putea claca psihic.

1. Sebastian Vettel – Germanul are așteptări foarte mari. Are și de ce. Monopostul este clar un pas înainte. Ferrari pare că este (din nou) mai blândă cu pneurile. Iar din câte se pare, italienii mai au 9 jetoane disponibile pentru 2016 și un pachet aerodinamic mult mai agresiv. Nu este la fel de rapid ca Hamilton pe un tur de pistă, dar este aproape. În schimb, constanța din cursă și stabilitatea psihică sub presiune sunt superioare britanicului. Iar un al 5-lea titlu este din ce în ce mai prezent în gândurile germanului.

Dan Dracea

5. Daniel Ricciardo – E greu de crezut că Mercedes și Ferrari nu vor acapara primele patru locuri la finalul sezonului. Pentru locul 5 se va da o luptă acerbă, cel mai probabil între Williams, Red Bull, Toro Rosso și Force India. Ricciardo este extrem de talentat și Red Bull are din nou o mașină proiectată excelent, dar are nevoie ca power unit-ul Renault să fie îmbunătățit în continuare. Mai fiabil a demonstrat că e, iar un plus de putere i-ar oferi australianului șansa la locul 5. Cred că 2016 e anul în care francezii reușesc să-și pună lucrurile la punct, deși începutul sezonului ar putea să fie dezamăgitor.

4. Kimi Raikkonen – Finlandezul de la Ferrari are o mașină despre care credem că poate concura pentru victorii mai multe în acest an, dar anii săi de glorie au trecut. Nu cred că poate să le facă față celor de la Mercedes sau mai tânărului și mai rapidului său coechipier, dar datorită mașinii va fi mai bun decât urmăritorii. Totuși, dacă Ferrari-ul se va dovedi superior Mercedes-ului – lucru nu tocmai imposibil – e posibil să-l vedem pe Raikkonen mai des pe podium.

3. Nico Rosberg – E destul de greu de preconizat care va fi ordinea primilor trei, dar știm aproape sigur cine vor fi ei. Rosberg va fi sub presiunea constantă de a dovedi că poate fi mai rapid decât coechipierul lui de la Mercedes, probabil urmând să fie mai agresiv și mai îndrăzneț. Deși viteza sa pe un singur tur în calificări va fi de urmărit, ritmul său de cursă este inferior primilor doi, iar diferența tot mai mică dintre Mercedes și Ferrari poate fi deja compensată de calitățile piloților.

2. Sebastian Vettel – Cu toții ne dorim ca Ferrari să ne ofere un sezon de vis și să se ia la bătaie cu Mercedes de-a binelea. Vettel s-a acomodat excepțional la echipa italiană, iar dacă sezonul trecut a câștigat trei curse cu o mașină totuși vizibil inferioară celei germane, anul acesta Ferrari ne permite să visăm că monopolul Mercedes poate fi întrerupt. Victorii va avea și e posibil să avem o luptă pe cinste pentru titlu, dar diferența dintre mașini încă există, așa că locul 1 îi va reveni din nou lui…

1. Lewis Hamilton – Britanicul este din nou favorit principal la titlu și ne-a demonstrat în anii recenți că e capabil să își învingă coechipierul pe termen lung. Revirimentul lui Rosberg din finalul sezonului trecut poate fi pus pe mâna dezinteresului lui Hamilton odată ce s-a văzut campion mondial. În 2016, britanicul poate pilota liniștit și încrezător. El este cel care trebuie să greșească pentru a scăpa titlul din mână, doar un Ferrari ce ne-ar surprinde la maxim pe toți putându-l opri din drumul spre depășirea recordului lui Ayrton Senna.

Liviu Aileni

După un 2015 care mi-a amintit de sezonul 1988 al echipei McLaren, și care personal m-a îndepărtat de Formula 1, mi-e greu să cred că Mercedes vor putea fi coborâți de pe piedestal în 2016. Iar mai înainte pomeniții McLaren probabil doar vor vedea podiumul de la distanță, mai deaproape însă ca anul trecut. Motoarele turbo merg deja brici și începe cu adevărat epoca lor.

5. Tind să cred însă că vremea lui Kimi Raikkonen a trecut. Și poate sunt prea dur cu pilotul care m-a dat pe spate la volanul unui McLaren acum mulți ani, însă Kimi e la final de carieră. Ca și Massa, Button sau Alonso, fiecare an alături de lupii tineri și o mașină nu tocmai performantă lasă o amprentă asupra piloților. L-aș plasa astfel pe Kimi la bătaie cu Bottas. Cu dorința de a greși major cu această estimare.

4. Valtteri Bottas este vârful de lance al Williams. Massa nu are puterea să-i mai stea în față anul acesta. Pe pistele unde monopostul Williams va avea superioritate asupa celui Ferrari, tânărul finlandez va ști să preia mantia de la mai-experimentatul său conațional.

3. Cu mașina pe care o are la dispoziție, Nico Rosberg nu are voie să cadă mai jos de locul trei în campionat. Mental nu pare să mai fie capabil să lupte pentru campionat cu un Vettel care tânjește după victoriile de altă dată. Probabil că îi va pune bețe în roate colegului său dacă va avea ocazia și dacă conducerea Mercedes nu a desemnat deja clar un number one.

2. Nu-l pot coborî pe Lewis Hamilton de pe locul 1 decât cu greu. Dar britanicul s-a dovedit mereu sensibil la atacul psihic și dincolo de talentul său de neegalat și simbioza pe care o are cu monopostul Mercedes, simt că Vettel îl va încerca pe britanic și în afara pistei. Și aici Lewis va pierde.

1. Sebastian Vettel va ataca al cincilea său titlu anul acesta. Are mașina, are motivația, știe să profite de piloții Mercedes. Și nu e prietenie între Rosberg și Hamilton. Germanul are sclipirile sale de geniu și anii de exercițiu îl fac să fie foarte atent la slăbiciunile rivalilor săi.

Clasament final (punctaj 10-6-4-3-2):

1. Lewis Hamilton – 42 pct
2. Sebastian Vettel – 38 pct
3. Nico Rosberg – 20 pct
4. Kimi Raikkonen – 14 pct
5. Valtteri Bottas – 9 pct
6. Daniel Ricciardo – 2 pct

***

Citește și:

Formula 1 Australia: Sezon nou, caut răspunsuri

Teste Formula 1 2016 – Gata simularea. Notele în catalog!

Formula 1 – Ce e nou în sezonul 2016?

Formula 1 Australia – Ce pneuri a ales fiecare pilot?