Formula 1 Australia: Sezon nou, caut răspunsuri

Formula 1 Australia: Sezon nou, caut răspunsuri

Căutând un paragraf introductiv pentru prima cursă a sezonului, îți poți da seama că preview-ul weekendului de la Melbourne poate fi în același timp preview-ul întregului sezon. Sunt atâtea întrebări ce își caută răspunsul, dar una singură este mai arzătoare decât toate celălalte.

În timp ce Daniel Ricciardo își învârtea cuvintele la conferința de presă dinaintea Marelui Premiu al Australiei astfel încât să lase impresia că nu știe exact de ce e capabilă mașina sa Red Bull, Sebastian Vettel și-a pregătit propriul răspuns la întrebare, punctând mult mai clar și articulat: „Probabil că știm mai precis de atât – cred că Mercedes este favorită,” a sugerat pilotul Ferrari.

„Au părut că au o mașină foarte fiabilă, dar de asemenea foarte rapidă în [testele de la] Barcelona. Cred că noi Ferrari suntem mai aproape de ei decât anul trecut, în special în cursă. Apoi cred că Toro Rosso a făcut un pas mare. Au avut o mașină foarte puternică și anul trecut, dar acum cu ajutorul motorului Ferrari vor fi chiar și mai puternici. Cred că Haas poate surprinde, iar despre ceilalți aș zice că nu știm prea multe.”

Vettel este probabil omul pe care toată lumea îl va urmări în 2016. La volanul unui Ferrari, el este cel mai în măsură să întrerupă supremația Mercedes. Echipa germană a ocupat prin Lewis Hamilton și Nico Rosberg primele două poziții ale clasamentului mondial în ultimii doi ani, de când au fost introduse motoarele turbo V6 de 1.6 litri în Formula 1. În tot acest timp, Mercedes a câștigat 32 din cele 38 de curse disputate. Red Bull a câștigat trei în 2014, iar Ferrari a câștigat trei în 2015 – prin Vettel.

Constructorul italian este cel care a făcut cele mai mari progrese în ultimul an, iar în aceste zile se vorbește despre capacitatea mașinilor Ferrari de a detrona Mercedes. Unii spun că performează mai bine decât cele germane, alții că mai rău, dar ideea generală e că diferența dintre cele două mari echipe va fi în acest sezon mult mai mică decât anul trecut.

În cele opt zile de teste de la Barcelona, Ferrari a fost cea mai rapidă mașină, făcând tururi extrem de rapide pe compozițiile foarte moi de pneuri. De partea cealaltă, Mercedes a acumulat cei mai mulți kilometri – atât de mulți încât puși cap la cap ar echivala cu aproape un întreg sezon de curse. Pe lângă asta, echipa lui Toto Wolff a ales să se axeze în special pe stinturi făcute cu pneurile medium și hard. Testele făcute în ritm de cursă de Hamilton au fost impresionante, dar viteza absolută pe care Mercedes o poate atinge a rămas ascunsă… Până acum.

Presiunea se află pe umerii campionilor mondiali pentru a arăta de ce sunt în stare, iar cursa din Australia – deși nu este definitorie – reprezintă prima oportunitate pentru a ne da seama cum stau lucrurile în acest moment. Poate că datorită așteptărilor mari prezente din partea tuturor, Hamilton a dorit să mute discuția în tabăra Ferrari. „Întreaga grilă pare să fie mai apropiată valoric,” a spus el. „Dar eu cred că Ferrari are un as în mânecă. Cred că vor fi mult mai aproape [de Mercedes] decât spun. Știți cum e: vin aici cu așteptări scăzute dar vor arăta multe.”

Hamilton și coechipierul său, Nico Rosberg, și-au împărțit victoriile la Melbourne în ultimii doi ani. Se zice că circuitul australian, fiind primul în calendarele recente ale Formulei 1, nu relevă cu adevărat povestea sezonului respectiv, dar în 2015 a cam făcut-o. Hamilton a fost urmat de Rosberg și de Vettel, podiumul de final de sezon dovedindu-se a fi același. Doar 11 mașini au încheiat cursa, fiabilitatea mașinilor fiind problematică. La Barcelona, echipele au arătat că sunt mult mai stăpâne pe situație în acest an, ceea ce probabil va duce la un număr mai mare de piloți clasați în acest weekend.

MP al Australiei va oferi un răspuns, măcar parțial, multor întrebări. De aceea este într-un fel atât de fermecător. Desigur, cea mai arzătoare este dacă Ferrari se poate ridica la înălțimea Mercedes, dar putem afla și alte lucruri. Care este în acest moment a treia echipă valoric? O cursă sigur nu va fi suficientă pentru a se stabili acest lucru. Williams, Red Bull, Force India și Toro Rosso sunt principalele candidate la secțiunea best of the rest, fiecare având punctele ei forte, dar și dezavantaje evidente.

În Australia ne vom putea face și o primă impresie legată de cum se descurcă piloții debutanți și echipele debutante într-un weekend de cursă. Jolyon Palmer, Pascal Wehrlein și Rio Haryanto au experiența numeroaselor sezoane petrecute în alte serii, dar ei vor gusta pentru prima dată cu adevărat aerul rafinat al lumii Formulei 1 abia în Melbourne. Pentru o echipă debutantă, Haas a arătat în teste că se descurcă de minune. Nu e la înălțimea Brawn-ului din 2009, dar poate produce surprize plăcute – cum ar fi acumularea cât de cât constantă de puncte – în acest sezon. Pentru puncte se pot lupta și McLaren, care pare să-și fi rezolvat măcar parțial problemele din 2015, dar și noua Renault, care caută să construiască platforma de care are nevoie pentru viitoarele sezoane. Până și evoluțiile Sauber și a rebrand-uitei Manor sunt de urmărit.

Revenind, punctul cheie al weekendului rămâne disputa dintre cele două echipe din frunte. Dacă anii trecuți am vorbit doar de o bătălie în cadrul echipei Mercedes, astăzi discutăm despre mai multe fire narative care se vor întrepătrunde cel mai probabil pentru tot restul sezonului. Hamilton vs Rosberg; Mercedes vs Vettel; Mercedes și Ferrari vs restul lumii.

Dar cum rămâne cu Kimi Raikkonen? Finlandezul poate fi un fel de dark horse în acest sezon și se poate strecura în frunte fără să-l bage prea multă lume în seamă. O poate face încă din Australia, unde are deja două victorii la activ.

Noul sistem al calificărilor sau noile reglementări în ce privește folosirea pneurilor și a comunicațiilor radio sunt greu de crezut că vor deraia ordinea firească a piloților în vârful clasamentelor. Problema e că deși știm oamenii ce vor conduce restul plutonului, ordinea celor din frunte rămâne momentan învelită în mister.

***

Citește și:

Formula 1 2016 – Predicțiile echipei Pitstops.ro

Teste Formula 1 2016 – Gata simularea. Notele în catalog!

Formula 1 – Ce e nou în sezonul 2016?

Formula 1 Australia – Ce pneuri a ales fiecare pilot?