Top 50 piloţi de GP: Jackie Stewart (15)

Top 50 piloţi de GP: Jackie Stewart (15)

Moştenitorul coroanei după moartea lui Jimmy Clark a fost pilotul cu cel mai mare impact asupra mersului ulterior al F1: Jackie Stewart. Devastator de rapid, dar în aceeaşi măsură calculat şi prudent, el a fost pilotul dominant şi un racer adevărat pentru jumătate de deceniu, până la retragerea precipitată din 1973.

Fangio, Ascari, Moss, Clark au fost toţi nişte eroi romantici. Stewart este primul profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Şi de aceea, aura mistică din jurul predecesorilor săi lipseşte în cazul său. Timp de şase sezoane, Scoţianul zburător a fost cel mai bun pilot din lume, câştigând trei titluri mondiale şi peste 20 de victorii în această perioadă, dar nimbul de supremă invincibilitate pe care îl aveau Fangio şi Clark nu îl regăsim şi la el. Datorită rigurozităţii exemplare şi abordării precise, fără riscuri inutile, Jackie Stewart nu mai prezintă acelaşi farmec pentru unii. Cu el începe însă o altă epocă, cea a piloţilor profesionişti, a starurilor cu aer de vedete rock, asta pe fundalul implicării tot mai profunde a televiziunii şi mass-mediei în general în acest sport. Iar marea moştenire pe care o lasă în spate scoţianul, dincolo de realizările sale pe pistă se referă la securitatea piloţilor pe circuite. Prin lupta sa, aceasta a ajuns la un standard incredibil pentru acea perioadă şi a pus bazele unei ample cruciade împotriva morţii ale cărei urme se observă adânc până azi.

Ca toţi marii piloţi, Stewart a fost prin natura sa un instinctiv, aşa cum se şi observă în prima parte a carierei, dar per total el rămâne unul dintre cei mai remarcabili exponenţi ai manierei cerebrale. De la abordarea cu pedala la fund din excelentul sezon de debut 1965 şi până la victoria de la Mosport 1971, victorie definitorie pentru schimbările intervenite în stilul său, Jackie Stewart a parcurs un drum lung jalonat de fabuloasa descătuşare a la Rosemeyer de pe Ring 1968 şi de ce nu, Monaco 1971 când fără frâne faţă şi-a bătut recordul din calificări cu o secundă, vârfuri ce suportă comparaţia cu tot ce oferă mai bun istoria.