Formula 1 Australia: Puncte de discuție

Formula 1 Australia: Puncte de discuție

Prima cursă a sezonului a venit și a trecut. Iată câteva puncte cheie pe care le-am putut remarca de-a lungul ei:

Victoria lui Rosberg face bine Formulei 1

Nico Rosberg a câștigat prima cursă a sezonului, terminând în fața lui Lewis Hamilton la Melbourne. Victoria sa este a patra consecutivă dacă luăm în seamă și cele trei succese cu care a încheiat stagiunea precedentă. Acest prim succes condimentează începutul de sezon.

Hamilton este și rămâne principalul favorit pentru a câștiga un al treilea titlu mondial consecutiv, dar cursa din Australia îi va da lui Rosberg o necesară încredere că îi va putea face față rivalului său în 2016. Britanicul nu a părut prea dezamăgit la finalul cursei, un start cumplit împiedicându-l mult tot restul cursei. Starea lui de spirit este în continuare una pozitivă, dar mai multe episoade ca cel de la Albert Park ar putea să-l deranjeze.

Ferrari poate amenința Mercedes în acest sezon

Plecați ca din pușcă la start, piloții Ferrari au avut astăzi o șansă bună de a se evidenția în fața celor de la Mercedes. Din păcate Kimi Raikkonen a abandonat din cauza unei probleme mecanice. Sebastian Vettel a reușit să urce doar pe a treia treaptă a podiumului, dar a arătat că mașina sa este capabilă să pună în pericol supremația Mercedes în Formula 1.

Strategia de cursă a germanului nu a fost tocmai cea mai potrivită, dar în anumite părți ale cursei acesta a părut să aibă ritmul necesar să se impună în fața lui Rosberg sau Hamilton. Desigur, discuția este una mai complexă și mulți factori merită luați în seamă înainte ca cineva să poată oferi un verdict final, dar cert este că Ferrari se află mai aproape de Mercedes decât anul trecut.

Progresul Formulei 1 în ce privește siguranța e impresionant

Fernando Alonso a avut parte de unul dintre cele mai groaznice accidente pe care le-am văzut în Formula 1 în ultimul deceniu. Imaginile video și pozele cu epava mașinii sale au făcut înconjorul Internetului, iar faptul că spaniolul a ieșit pe propriile picioare din cockpit la doar câteva secunde după ce mașina s-a oprit cu fundul în sus în pietriș dovedește ce progrese incredibile a făcut sportul în ce privește siguranța piloților.

Într-o altă epocă, accidentul lui Alonso ar fi putut reprezenta sfârșitul carierei sale, dar în orice caz de acest gen este nevoie și de noroc. Jules Bianchi nu a fost norocos în 2014 în Japonia, accidentul său stupid și la prima vedere inofensiv ducând în final la tragicul deces al francezului.

Discuțiile privind sistemul de protecție Halo s-au reaprins ca urmare a evenimentului de azi ce i-a implicat pe Alonso și Esteban Gutierrez. Acesta se pare că va fi introdus în 2017, dar beneficiile indubitabile pe care le-ar aduce privind impactul unor părți desprinse de pe monopost ar putea fi negate de accidente precum cel de astăzi. Pilotul ar putea rămâne blocat în cockpit, de exemplu. Întrebat despre acest aspect, Jenson Button a sugerat că Alonso n-ar fi avut nevoie neapărat să iasă repede din monopost. „Știu că mă privea mama de acasă, așa că am ieșit cât mai repede,” a spus spaniolul.

Lăsând partea amuzantă la o parte, progresele făcute de Formula 1 sunt evidente, dar e nevoie ca elementele de siguranță să fie constant îmbunătățite. Liderii sportului vor încerca să găsească soluții cât mai bune în viitorul apropiat.

Ce debut pentru Haas!

Nu multă lume s-ar fi așteptat ca o echipă nouă să intre în puncte la prima ei cursă în Formula 1. Este exact ce a realizat Haas, Romain Grosjean trecând linia de sosire al 6-lea spre bucuria echipei americane. Cursa francezului nu a fost spectaculoasă, însă a fost extrem de eficientă. Grosjean a pornit pe pneurile soft, după care a profitat la maxim de întreruperea cursei, încălțând un set nou de pneuri medium care l-au dus fără probleme până la finalul cursei.

Deși cursa de la Melbourne poate fi privită ca fiind puțin norocoasă, Haas este o echipă care poate să se mai claseze în puncte. Unitatea de putere Ferrari ce propulsează mașina – deși este de specificație 2015 – este fiabilă și destul de puternică, iar Grosjean poate ajuta la dezvoltarea echipei atât prin cunoștințele acumulate la Lotus, cât și prin viteza și rezultatele sale de pe pistă. Gutierrez, care a abandonat astăzi, nu trebuie subestimat nici el, după ce a lucrat cu Ferrari ca pilot de rezervă.

Verstappen și-a arătat din nou talentul, dar trebuie să fie răbdător

Max Verstappen a avut un weekend inconstant în Australia. Calificările l-au propulsat pe locul 5 al grilei de start, chiar în spatele mașinilor Mercedes și Ferrari, însă cursa olandezului a fost mai puțin fericită în final. Verstappen a încheiat pe 10, dar a avut ghinionul de a fi chemat la boxe într-un moment nepotrivit, pierzând timp prețios și poziționare pe circuit.

Aflat în spatele lui Sainz pentru ultima parte a cursei, tânărul de la Toro Rosso nu s-a sfiit să-și exprime nemulțumirea față de echipă și de coechipierul său, despre care a spus că merge prea lent. În repetate rânduri, acesta a comunicat echipei că vrea să treacă de Sainz.

Talentul său este evident de fiecare dată când se urcă la volan. Chiar și astăzi, Verstappen a efectuat câteva depășiri spectaculoase și curajoase, și a reușit să îl țină în spatele său pe Hamilton, făcându-l pe campionul mondial să constate: „nu pot să îl depășesc pe tipul acesta.” Totuși, olandezului îi lipsește încă maturitatea. Trebuie să fie puțin mai temperat, dar acest lucru va veni natural odată cu vârsta. Verstappen dă semne tot mai clare că are potențialul de a fi un viitor campion mondial.

La Bahrain se va reveni la sistemul de calificări din 2015

Fulminantul și spectaculosul sistem nou de calificări care a fost implementat în Australia va intra în istorie drept „acel sistem care a rezistat în Formula 1 doar o cursă.” După mai multe întâlniri la vârful sportului, se pare că în Bahrain se va reveni la sistemul folosit anul trecut.

Bine-a plecat, zicem noi.

***

Citește și:

Formula 1: Verstappen, dezamăgit de echipa sa

Formula 1 Australia: Rosberg lovește primul în 2016

Formula 1 Australia: Hamilton cucerește primul pole din 2016

Formula 1 Australia: Sezon nou, caut răspunsuri

Formula 1 2016: Predicțiile echipei Pitstops.ro

Teste Formula 1 2016: Gata simularea. Notele în catalog!

Formula 1: Ce e nou în sezonul 2016?