Moto2 Qatar: Tom Luthi, victorie de conjunctură

Moto2 Qatar: Tom Luthi, victorie de conjunctură

Categoria Moto2 ne-a obișnuit în trecut cu defilări anoste și câștigători ușor de anticipat. Sezonul 2016 a debutat însă cu o mare zăpăceală cauzată de semaforul buclucaș.

Cursa a avut parte de o controversă rușinoasă. Un pilot ce a furat startul, vizibil, a primit penalizarea abia spre finalul cursei, în timp ce alți piloți au fost acuzați de la început de anticiparea plecării, deși acest lucru nu a fost atât de evident. Ghinioniștii au fost Sam Lowes, Johann Zarco, Alex Rins și Marcel Schrotter. Ceva mai târziu în cursă au fost dejucați și Nakagami, respectiv Robin Mulhauser.

Franco Morbidelli, la bătaie pentru victorie, și Sandro Cortese (P4) au fost penalizați chiar la final cu un adaos de 20 de secunde la timpul din clasamentul cursei. Noutatea ce a iscat haos pe grilă a constat în modul de stingere a luminilor roșii. Reprezentanții Dorna vor purta discuții cu toți piloții în vederea îmbunătățirii acestui sistem de start.

Ținând cont de aceste penalizări și de mai multe căzături, Tom Luthi a ajuns la conducerea cursei, victoria sa fiind obținută fără mari emoții venite din partea lui Luis Salom, pilot ce începe sezonul cu o mare gură de oxigen, date fiind prestațiile sale dezamăgitoare din trecut.

Ultimul loc pe podium a fost obținut de Simone Corsi, de la Speed Up, italianul fiind urmat de malaezianul Hafizh Syahrin, Aegerter și debutantul britanic campion Moto3, Danny Kent, ce a terminat pe locul 6.

Fratele vitreg al lui Valentino Rossi, Luca Marini, a profitat de conjunctura apărută și a încheiat pe un nesperat loc 10, în fața lui Oliveira (cu 5 miimi) și a campionului en titre Johann Zarco. Finishul dintre Marini și Oliveira a fost mai strâns chiar și decât concluzia clasei mezine.