V8SC Melbourne: Capăt de drum al etapei non-campionat

V8SC Melbourne: Capăt de drum al etapei non-campionat

Ca un preambul pentru weekend-ul inaugural al Formulei 1, pe circuitul de la Melbourne au rulat și mașinile din V8 Supercars, într-o serie de 4 curse ce nu au contat pentru campionat.

Etapa din acest an s-a ținut sub auspiciile nemulțumirilor piloților, dar și a organizatorilor seriei de turisme. Pentru V8 Supercars, etapa de la Albert Park reprezintă doar un prilej de a face cunoscut campionatul întregii lumi. Deși cele 4 manșe au statut de curse suport pentru Formula 1, cei din urmă nu se obosesc în vreun fel să promoveze turismele australiene. Pe fondul bugetelor tot mai strâmte și a nesiguranței constructorilor implicați în campionat, etapa a devenit un efort financiar și logistic ce nu mai are nici o justificare pentru a se mai ține pe viitor, lucru care a și fost parafat.

Per ansamblu etapele au fost dominate cu autoritate de mașinile Holden, pilotate de Shane van Gisbergen, cu victorii în manșele 1,2 și 4, respectiv Jamie Whincup, învingător al manșei a treia și de trei ori pe podium la Melbourne.

Cursele au fost condimentate cu inerentele incidente, explozii de motor în cazul lui Todd Kelly (Nissan) sau abandon prematur în cazul lui Mark Winterbottom în prima cursă. Miza redusă a făcut ca manșeșe să fie ceva mai potolite, piloții neriscând să își distrugă mașinile atâta timp cât cursele nu contează în clasamentul general.

Fordurile echipei Prodrive au urcat doar de 2 ori prin Chaz Mostert și Fabian Coulthard, cei doi clasându-se la secunde bune de liderii Van Gisbergen sau Jamie Whincup. Dacă în primele curse de la Adelaide, outsiderii de la Volvo și Nissan au impresionat plăcut, la Melbourne aceștia au alergat într-un anonimat total, per ansamblu Nissan clasându-se mai bine decât constructorul suedez.

Rezultate cursa 1
01 Shane van Gisbergen 11 tururi
02 Jamie Whincup +0.5208
03 Chaz Mostert +2.6165

Rezultate cursa 2
01 Shane van Gisbergen 12 tururi
02 Craig Lowndes +3.7758
03 Jamie Whincup +4.4747

Rezultate cursa 3
01 Jamie Whincup 12 tururi
02 Shane van Gisbergen +6.6025
03 Craig Lowndes +6.8834

Rezultate cursa 4
01 Shane van Gisbergen 12 tururi
02 Fabian Coulthard +1.2666
03 Craig Lowndes +2.7884

Etapa următoare va avea loc în data de 3 aprilie la Symmons Plains.