Preview F3 2016: Nu mai există echipe mici

Preview F3 2016: Nu mai există echipe mici

Când liderii impun un ritm drăcesc, la coada grupului se pierd vagoane. Nu mai puțin de 7 echipe din 14 au declarat forfait înaintea sezonului 2016, însă cei care au rămas promit un nivel foarte ridicat al întrecerii.

Schimbări de regulament

Pentru a asigura dinamica tinerilor pe scara formulelor de monoposturi, FIA a limitat participarea în F3 europeană la trei sezoane (aproape) complete. Mai precis, se contabilizează fiecare an în care un pilot a luat startul în peste 80% din cursele programate. În plus, campionul seriei este invitat să-și caute o nouă provocare, iar ca să intri în categorie trebuie să dovedești parcurgerea unui sezon complet într-o serie de monoposturi, fiind prevenite astfel progresiile directe din karting precum am văzut la Max Verstappen.

După modelul din F1, comisarii sportivi vor putea acorda puncte de penalizare, iar la un total de 12 puncte pilotul se alege cu o etapă de suspendare. În timpul curselor sprint, era mult prea dur o penalizare cu drive through pentru incidente minore, însă regulamentul nu dădea alternative. Acum se vor putea dicta secunde adiționale – 5 sau 10 la timpul total al manșei.

Nicio echipă nu va mai putea înscrie mai mult de patru monoposturi, iar structuri teoretic diferite, dar sub același patron, vor fi interzise (cazul Carlin). Nici variantele ”satelit” nu mai sunt autorizate (Mucke – Jo Zeller Racing). În fine, pentru a egaliza șansele, nu vor putea fi organizate teste private pe vreun circuit din calendar în cele trei luni dinaintea etapei, cu niciun fel de monopost!

Echipele și piloții

[table tablesorter=”0″ class=”table table-border” table colalign=”center|center|center|center|center|center|center” table style=”background-color:#b3b3b3;font-size:12px”]

Număr, Echipa, Motor, Pilot, Filiera, Ani de F3, Clasare 2015

1,Prema Powerteam,Mercedes,Lance Stroll,Williams,1,P5

2,Prema Powerteam,Mercedes,Nick Cassidy,-, 3,P16

3,Carlin,Volkswagen,Ryan Tveter,-,1,P23

4,Carlin,Volkswagen,Alessio Lorandi,-,1,P20

5,Van Amersfoort,Mercedes,Pedro Piquet,-,0,-

6,Van Amersfoort,Mercedes,Callum Ilott,-,1,P12

7,Mucke Motorsport,Mercedes,Mikkel Jensen,-,1,P9

8,Mucke Motorsport,Mercedes,David Beckmann,-,0,-

9,Motopark,Volkswagen,Sergio Sette Camara,Red Bull,1,P14

10,Motopark,Volkswagen,Niko Kari,Red Bull,0,-

11,HitechGP,Mercedes,Nikita Mazepin,-,0,-

12,HitechGP,Mercedes,George Russell,-,1,P6

14,T-Sport,NBE,?,?,?,?

15,T-Sport,NBE,Arjun Maini,-,1,P18

16,Prema Powerteam,Mercedes,Ralf Aron,-,0,-

17,Prema Powerteam,Mercedes,Max Gunther,-,1,P8

18,Carlin,Volkswagen,Zhi Cong Li,-,1,-

19,Carlin,Volkswagen,?,?,?,?

20,Van Amersfoort,Mercedes,Harrison Newey,-,0,-

21,Van Amersfoort,Mercedes,Anthoine Hubert,-,0,-

22,Motopark,Volkswagen,Joel Eriksson,-,0,-

23,Motopark,Volkswagen,Guanyu Zhou,Ferrari,0,-

24,HitechGP,Mercedes,Ben Barnicoat,Racing Steps,0,-

25,HitechGP,Mercedes,?,?,?,?

[/table]

Echipe dispărute: West-Tec (UK), Fortec (UK), Double R (UK), Signature (Fra), Eurointernational (Ita), Jo Zeller (Elv), Artline (Rus)

Calendarul

Dacă anul trecut am avut 11 etape în F3 europeană, dintre care echipa Pitstops a fost prezentă la fața locului în 6 ocazii (5 weekenduri DTM și etapa britanică de WEC), anul acesta vor fi doar 10 meetinguri. S-a renunțat la repetarea vizitei pe Hockenheim, unde se va merge doar în toamnă, la final de sezon.

În rest, vom avea din nou cinci circuite din DTM (Spielberg, Norisring, Zandvoort, Nurburgring și Hockenheim), iar primăvara va începe cu două etape de F3 împreună cu WTCC, la Paul Ricard și Hungaroring, ambele în luna aprilie. Runda maghiară a fost scoasă din calendar la finele lui 2014, după o serie de curse procesionale.

Însă anul agitat prin care a trecut Formula 3 readuce trasee ”cuminți” în calendar, fapt ilustrat și de mutarea etapei italiene de la Monza la Imola, dar și de decizia logică de a merge la Paul Ricard, acolo unde avem un decor atât de permisiv. Din păcate, Portimao a ieșit din calendar. La etapa de tradiție de la Pau nu s-a pus problema să se renunțe totuși.

În ceea ce ne privește, avem confirmate 100% deplasările la Hungaroring, Spielberg și Zandvoort. Suntem în proces de planificare a călătoriilor la Norisring, Imola și Hockenheim.

2015 (11 etape) : Silverstone / Hockenheim / Pau / Monza / Spa / Norisring / Zandvoort / Spielberg / Portimao / Nurburgring / Hockenheim (cu roșu marcate rundele la care echipa Pitstops a fost prezentă)

2016 (10 etape) : Paul Ricard / Hungaroring / Pau / Spielberg / Norisring / Zandvoort / Spa / Nurburgring / Imola / Hockenheim (cu mov rundele la care sigur vom fi prezenți, cu verde cele în tratative)