WTCC Preview 1/12 Paul Ricard: Fieful Citroen

WTCC Preview 1/12 Paul Ricard: Fieful Citroen

Citroen și runda franceză din mondial au revenit în 2014, iar constructorul din Hexagon nu a ratat nicio victorie pe teren propriu de atunci. Perechea Muller-Lopez e hotărâtă să înceapă sezonul în același mod dominator.

Încă din primul an al noului mondial de turisme (2005), am avut o etapă în Franța, mai întâi la Magny-Cours, apoi pe străzile din Pau. BMW a obținut 7 victorii din 10 starturi în acei ani, însă la final de 2009 s-a renunțat la vizita pe Boulevard des Pyrenees, acolo unde echipele își sacrificau bugetele pe reparații. Ajungea runda de la Macau pentru asta.

După o pauză de 4 ani (2010-13), răstimp în care de trei ori am avut un campion francez, în persoana lui Yvan Muller, s-a revenit în Franța abia atunci când interesele comerciale ale grupului PSA au justificat acest lucru. Citroen a defilat în ultimele două sezoane cam peste tot, iar traseul de la Paul Ricard nu a făcut excepție. Muller și Lopez și-au împărțit victoriile în 2014 și 2015, însă cea mai pregnantă amintire a fost succesul campionului argentinian cu plecare de pe ultimul loc.

Traseul francez este unul dintre cele mai sigure din campionat, iar lipsa de putere a turismelor din mondial a determinat alegerea unei configurații în care nu se parcurge întreaga linie dreaptă Mistral, ci se abordează o șicană la mijlocul acesteia. Ultimul sector determină necesitatea unei apăsări aerodinamice ridicate, iar cel mai interesant viraj este celebrul Signes. Piloții se plâng că lipsa reperelor naturale îi face să se simtă ca pe mare, așa că se bazează foarte mult pe automatisme. Posibilitățile de depășire sunt suficiente, așa că e puțin probabil ca defensiva unora să dea roade multă vreme. Excludem așadar vreo evoluție precum cea a lui Morbidelli pe Hungaroring.

Dacă Citroen nu poate ajunge să le răpească recordul de victorii în Franța celor de la BMW, Jose Maria Lopez are șansa de a deveni cel mai de succes pilot în runda franceză. Momentan, el este la egalitate cu Jorg Muller, Augusto Farfus, Andy Priaulx și Alain Menu, fiecare cu câte 2 succese.

track1