F4 britanică: Petru Florescu, dublu succes la Brands Hatch

F4 britanică: Petru Florescu, dublu succes la Brands Hatch

După un prim sezon promițător în Formula 4 britanică, Petru Florescu a decis să revină alături de Carlin pentru al doilea asalt pe circuitele deja cunoscute, iar ambițiile sale de a se bate pentru titlu s-au concretizat în caruselul din Kent.

În contextul circuitelor actuale, varianta Indy a traseului de la Brands Hatch e o provocare particulară: o lungime mai mică de 2 kilometri și un tur parcurs în 45 de secunde. Piloții nu au niciun moment de relaxare, de vreme ce nici măcar linia de start nu este dreaptă, iar ecarturile sunt imposibil de croit pe un layout ce privilegiază mersul la aspirație. Toate virajele sunt rapide, cu excepția notabilă a acului de păr Druids, iar oportunitățile de a ataca nu lipsesc. În fiecare manșă, jocul se decide la sutimi sau chiar miimi de secundă.

Calificările au fost o primă dovadă în acest sens: toți cei 19 piloți au încheiat în mai puțin de o secundă. Crucial, Petru Florescu a stabilit timpul de pole, cu 16 miimi în fața coechipierului James Pull, alt pilot cu o experiență de un sezon în spate. Doar primii patru au coborât sub 46 de secunde pe tur, iar Florescu a reușit acest lucru de două ori. Importanța acestui fapt s-a dovedit în contextul regulii care stabilește grila cursei a treia pe baza celui de-al doilea timp din sesiunea de calificări. Așadar, a fost un rezultat perfect pentru român: într-un minut și jumătate și-a adjudecat două pole-uri.

Mai rămâneau de gestionat două probleme: starturile și cursa a doua, unde grila se inversa.

Cursa 1

În formulele inferioare nu prea se poate vorbi despre ”protecția unui coechipier”. Fiecare tânăr a plătit ca să ruleze și va da totul pentru a-și învinge în primul rând colegii. Așadar, Florescu nu avea de ce să stea liniștit cu alți doi componenți ai echipei Carlin în spatele său pe grilă. Pe o vreme răcoroasă (12-13 grade), polemanul și-a încălzit bine pneurile în cele două tururi de formare și s-a lansat perfect. Debutantul Fewtrell l-a devansat pe Pull, iar Leeds nu s-a putut intercala între piloții Carlin. Ceva mai în spate, Sennan Fielding reușea un start foarte bun (de pe 9 pe 6) și trecea rapid de Martins în turul 2.

Mai mult de locul al cincilea însă nu s-a putut pentru cel ce vizează de asemenea titlul. Ultima provocare a manșei a fost reprezentată de o neutralizare survenită pe final, însă Florescu a gestionat fără probleme restartul și sprintul final de 2 tururi. Sezonul a început așadar cu victorie românească și un podium 100% Carlin.

Cursa 2

Pe grila inversată, Petru s-a lansat de pe 9, fiind înconjurat de coechipierii săi. Imediat după start, el a urcat două poziții și acolo se afla în momentul în care o ploaie fină a impus întreruperea cursei cu steag roșu. În MSA Formula nu există echipamentele costisitoare necesare unor opriri la boxe contra cronometru, așa că schimbarea condițiilor în cele 20 de minute ale manșei a dus la o amânare și un restart cu grila stabilită de ierarhia din turul al 9-lea.

Reluarea manșei a fost fatală pentru Florescu (a ieșit larg în capcana de nisip din acul de păr Druids), în timp ce debutantul Jamie Caroline (campion în Ginetta Junior) s-a bătut pentru victorie încă din primul său weekend in serie. Totuși, experiența superioară a lui Fielding a fost decisivă, acesta reușind să revină pas cu pas până pe prima poziție după un start slab.

Cursa 3

După contraperformanța de sâmbătă seara, Petru Florescu era decis să recidiveze în cursa televizată, programată între spectaculoasele manșe din BTCC. Zeci de mii de fani au asistat la 20 de minute intense, românul reușind să respingă asaltul lui Luis Leeds la start, în pofida faptului că alocarea limitată de pneuri l-a făcut să nu mai dispună de un set nou pentru această plecare crucială. Presiunea lui Pull l-a ținut ocupat pe Leeds în prima parte a manșei, însă australianul a revenit asupra lui Florescu pe final de cursă, atunci când uzura gumelor pe monopostul Carlin #10 s-a agravat.

Totuși, după experiența acumulată deja pe varianta Indy, Petru a rezistat și a adus cea de-a doua victorie românească și a preluat șefia în clasamentul general, cu cele 50 de puncte strânse. James Pull îl secondează după trei clasări consecutive pe locul al treilea (45p), iar Sennan Fielding (35p) va fi de urmărit de-a lungul întregului sezon.

Peste două săptămâni urmează runda de la Donington (16-17 aprilie), iar programul lui Petru Florescu se va încărca ulterior, odată cu începerea Euroformulei Open la Estoril (23-24 aprilie).

Rezultate complete

Credit foto: Jakob Ebrey Photography