V8 SC Symmons Plains: 500 de victorii pentru Holden

V8 SC Symmons Plains: 500 de victorii pentru Holden

Restructurarea făcută de Holden în rândul echipelor și piloților aduce rezultate tot mai consistente în dauna celor de la Ford. Cursa de la Symmons Plains a fost una a recordurilor de victorii pentru Holden, 500 de succese fiind înregistrate de la debutul constructorului australian în serie.

Prima cursă a fost un duel purtat între Shane van Gisbergen și coechipierul Jamie Whincup, cei doi fiind urmați de Will Davison, din ce în ce mai prezent în lupta pentru primele poziții. Oricine ar fi câștigat pe un model Holden Commodore ar fi marcat borna 500 la numărul de victorii pentru emblematicul constructor australian. Norocul i-a surâs lui Shane van Gisbergen de a intra în istoria producătorului local de automobile.

Ocupantul pole position-ului Mark Winterbottom a avut din nou o cursă dificilă, fiind scos din cărți după un pitstop anevoios. De asemenea ghinionist a fost și Scott McLaughlin de la Volvo, care a plecat de pe linia boxelor și a abandonat după 8 tururi din cauza problemelor tehnice. Pentru Nissan a impresionat Rick Kelly care a încheiat pe locul 6, la mai mult de 6 secunde de podium.

Dacă prima manșă a fost liniștită, piloții terminând la ecarturi mari unul de altul, manșa a doua a fost un adevărat haos pe final. Cursa a decurs liniștit până la accidentul care i-a avut protagoniști pe Chris Pitner și Nick Percat, ocazie pentru restul piloților de a se regrupa la boxe, de unde Craig Lowndes și Rick Kelly au ieșit cel mai bine.

Tonul dezastrului de pe finalul cursei l-a dat van Gisbergen care a ieșit în decor cu 5 tururi înainte de final, însă adevărații vinovați pentru ce a urmat au fost Jamie Whincup și Andre Heimgartner, ultimul împrăștiind ulei pe pistă înaintea unui viraj strâns. Intrarea în viraj fiind compromisă de uleiul scurs din mașina lui Heimgartner, a urmat un șir de ieșiri de pe pistă în lanț: piloții venind în viteză, nu au mai putut frâna și au continuat traiectoria înainte spre nisipul de pe marginea pistei.

De acest haos general, a profitat Will Davison, care a fost urmat de Craig Lowndes și norocosul Mark Winterbottom. După ghinionul din prima cursă, Scott McLaughlin a adus modelul Volvo S60  pe locul 4, după o luptă cu Chaz Mostert.

După această victorie norocoasă, Will Davison conduce în clasamentul general cu 417 puncte, urmat de Craig Lowndes (402 puncte) și Jamie Whincup (393 puncte).

Etapa următoare va avea loc pe 17 aprilie la Phillip Island.