IndyCar Long Beach: Pagenaud, victorie discutabilă

IndyCar Long Beach: Pagenaud, victorie discutabilă

Simon Pagenaud a învins pentru prima oară în calitate de pilot Penske, însă amabilitatea oficialilor a avut un rol decisiv în deciderea câștigătorului, ceea ce l-a nemulțumit pe Scott Dixon.

În calificări, Helio Castroneves a păstrat seria de pole-uri 100% Penske în 2016, fiind urmat pe grilă de Dixon, Pagenaud, Kanaan și Montoya. La start, brazilianul și-a păstrat prima poziție și tururile s-au succedat liniștit, pe un traseu unde adesea se întâmplau incidente la tot pasul. Pagenaud a trecut de Dixon și primul rând de opriri s-a consumat pe steag verde. Castroneves a fost marele perdant la a doua secvență de opriri, unde s-a produs singurul moment cu adevărat fierbinte al cursei californiene. Simon Pagenaud a făcut tot posibilul pentru a reveni în fața lui Dixon și a trecut peste linia de demarcație de la ieșirea boxelor.

Dacă în Formula 1 este suficient să calci acea linie cu o roată și penalizarea e clară, la Long Beach regula era mult mai permisivă și interpretabilă. Teoretic, n-ar fi trebuit călcată cu toate cele 4 roți (ceea ce Pagenaud a făcut), iar dacă acest lucru aducea un avantaj net, acest lucru ar fi dus la un drive through. Francezul a ieșit milimetric în fața lui Dixon, nu a primit decât o atenționare verbală și a sprintat către victorie. Campionul en-titre era, pe bună dreptate, foc și pară la ieșirea din monopost.

Castroneves a completat podiumul, nefiind silit de echipă să-l lase pe Montoya să treacă. E prea devreme în sezon să se discute despre ordine de echipă la Penske. Takuma Sato, alt pilot care adoră fostul traseu de Formula 1 de lângă Los Angeles, a terminat al cincilea acolo unde semnase singurul său succes în IndyCar. Will Power a avut o cursă anonimă, încheiată pe 7 între Kanaan și Hinchcliffe.

Nicio neutralizare, majoritatea protagoniștilor pe două opriri și mult prea puține depășiri – un spectacol mai degrabă specific Formulei 1 decât competiției americane. Nu e de mirare că fanii nu au prea gustat întrecerea de la Long Beach, însă nouă ne-a plăcut această cursă curată și tactică. În final, monopolul Penske-Ganassi a continuat în runda a treia – atât pe podiumul etapei cât și în galeria învingătorilor din 2016. Chevrolet continuă șirul victoriilor, în timp ce Honda a adus doar două mașini în top 10.

Urmează etapa din Alabama, de pe Barber Motorsports Park, pe data de 24 aprilie. Simon Pagenaud vine în calitate de lider al campionatului (134p), urmat de Dixon (120p) și Montoya (106p). Ulterior, echipele din IndyCar își stabilesc baza la Indianapolis, unde vor avea loc cele două dispute din luna mai – pe traseul virajat și ediția centenară a Indy 500.