IndyCar Alabama: Pagenaud, două victorii la rând

IndyCar Alabama: Pagenaud, două victorii la rând

După Long Beach, Simon Pagenaud și-a trecut în cont și victoria de pe Barber Motorsports Park, în urma unui duel fără menajamente cu Graham Rahal. Montoya a sosit al cincilea, după ce plecase de pe ultimul loc.

Startul în cea de-a patra rundă a sezonului a fost extrem de agitat și procedura a trebuit reluată după ce prima încercare s-a soldat cu ieșirea în decor al lui Mikhail Aleshin. Ulterior, ghinionistul primului viraj a fost campionul en-titre Scott Dixon, răsucit de Sebastien Bourdais. ”Filiera franceză” a funcționat, Pagenaud fiind astfel scutit de presiunea neozeelandezului care își etalase ritmul bun în sesiunile premergătoare.

În spatele lui Simon a ajuns astfel învingătorul de anul trecut, Josef Newgarden, care a fost multă vreme presat de Will Power. După acel prim tur haotic, marii beneficiari au fost Marco Andretti și Juan Pablo Montoya. Columbianul nu găsise o cale de a surclasa niciun rival în calificări și se lansase de pe 21, însă după doar 3.83km era deja pe 12. N-a mai durat mult până când a intrat în top 10 și la capătul celor 90 de tururi în care nicio neutralizare nu l-a mai ajutat, el a tranșat o luptă cu Hinchcliffe și Castroneves pentru a încheia pe 5.

În față, Pagenaud părea să controleze situația până la jumătatea cursei, însă regulile curselor americane l-au prejudiciat masiv. Dacă în Europa un pilot prins din urmă de lider este condamnat să piardă turul în cel mai scurt timp, dincolo de Ocean el se va lupta din răsputeri să rămână în același tur cu primul, poate-poate survine vreo neutralizare. Conor Daly nu s-a dat la o parte nicicum, iar Pagenaud nu era genul care să riște totul pentru o depășire nebunească.

Asta i-a adus înapoi în joc pe Rahal și Power, astfel încât la ultima oprire trei piloți emiteau pretenții în Alabama. Desigur, situația s-a complicat și mai tare cu 4 întârziați în fața monopostului Penske #22, iar echipa nu a pus presiune suplimentară pe francez spunându-i că Rahal mai are 8 momente push-to-pass disponibile. Unul a fost suficient pentru ca tânărul american să treacă în față (după un contact, desigur), însă Pagenaud s-a trezit brusc și a ripostat.

Ambii l-au prins pe Jack Hawksworth și Rahal a încercat să stea cât mai mult în aspirația întârziatului. Însă pilotul lui AJ Foyt a ridicat ușor piciorul de pe accelerație pentru a-i lăsa, politicos, pe lideri. A urmat un contact cu Rahal, care și-a pierdut o parte din aripa față și a devenit victimă sigură pentru Pagenaud. Rahal a rezistat pe poziția secundă în fața ofensivei lui Newgarden, care a trecut pe final de Power. Anul trecut, Rahal fusese la fel de rapid în Alabama și tot pe doi încheiase, în spatele lui Newgarden.

La general, Simon Pagenaud are un debut de vis – două locuri secunde și două victorii în primele patru runde. Mai bine de atât nu se mai reușise de la Sebastien Bourdais. Cu Dixon abia pe 10 în urma unei curse de revenire fără mare strălucire, francezul de la Penske ajunge la 48 de puncte avans. Montoya, Castroneves și Kanaan completează un cvintet al veteranilor înaintea lunii mai, în care toată acțiunea are loc în miticul areal din Indiana.